témák
nem vagy egyedül
ABA terápia az autizmussal élő gyermekekért

Az ABA egy angol kifejezés rövidítése, magyarra fordítva alkalmazott viselkedéselemzést jelent. Milyen esetekben segít és milyen módszerekkel dolgozik a terápia? Lássuk!

 

Az ABA terápia során tudományos alapelvekre támaszkodva, az autizmussal élő gyermekek különböző készségeit fejlesztik a szakemberek, például a kommunikációs, a szociális, a kognitív és a motoros készségeket. Ez a módszer egy gyermekközpontú módszer, amely a tanuló motivációjára épül. Sok dícsérettel és jutalmazással érik el a fejlődést, a pozitív megerősítés pedig segít abban, hogy a megtanult viselkedés bevésődjön a gyermekekbe.


Az autizmussal élő gyermekek esetében gyakran megfigyelhetőek kényszeres cselekvések, agresszív megnyilvánulások, dühkitörések is. A foglalkozások során ezeket is próbálják csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni a terapeuták.


Az autizmus és más fejlődési zavarok kezelésében az Amerikából elindult ABA terápia hatékonyságát több évtizedes tudományos kutatási eredmények támasztják alá. Magyarországon ez a módszer még nem terjedt el széles körben, de a cél az, hogy minél több érintett gyermekhez és családhoz eljusson.Ha szeretnétek többet megtudni az ABA terápiáról, kattintsatok például az ABA Központ honlapjára (www.abakozpont.hu), ahol még többet olvashattok a módszerről és a központ szolgáltatásairól!Kép forrása; Cnn.com

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem