témák
nem vagy egyedül
Visszaesés a szobatisztaságban

Ahogy olvasónk, Annamari története is mutatja, egy-egy gyermeknél előfordul, hogy kistestvére megszületésekor átmenetileg ő is újra babává változik. Sok mozzanatban megfigyelhető ez a jelenség, melyek közül mi most a szobatisztasággal foglalkozunk.

 

A visszaesés a szobatisztaságot illetően különösen akkor figyelhető meg, ha a kisgyermek addig megszokott élethelyzetében változás áll be. Lehet ez egy új intézménybe kerülés, egy új otthonba költözés, vagy éppen egy testvér születése. A visszaesés első megnyilvánulása esetén érdemes ezeket a változásokat átgondolni, majd ha megtaláltuk az okot, nyugodjunk meg és legyünk türelmesek, hiszen ez az átmeneti visszaesés az esetek többségében ahogy jött, úgy is megy.


Természetesen ettől még minden szülő szeretné mielőbb visszaállítani a régi rendet, amihez segítségként összegyűjtöttünk néhány tanácsot.


Az első és legfontosabb itt is, mint sok más esetben is, a türelem. Ne sürgessétek gyermeketeket, ne legyetek rá mérgesek, ne mondjátok neki, hogy ő már nagyfiú/nagylány és ebben a korban már nem illik pelenkát viselni! Ugyanis a gyerekek is pontosan tudják egy bizonyos életkor betöltését követően, nincs már szükségük pelenkára, fontos tehát, hogy ne helyezzünk rájuk újabb "nyomást". Ha az segítség, próbáljátok elképzelni magatokat egy nagy nadrágpelenkában, ettől talán könnyebb türelmessé válnotok, hiszen így átérzitek, biztosan nem jó érzés már gyermeketeknek sem ezt viselnie (pláne úgy, hogy korábban megtapasztalta a "szabadság" érzését). Természetesen finoman lehet őt terelgetni egy-egy jól irányzott mondattal, például azzal, hogy milyen jó lesz a nyaraláson, úgy fürdőzhet majd a Balatonban, mint egy igazi felnőtt! Vagy például mesélhettek neki arról is, hogy milyen szerencsés lesz akkor, amikor egy nyári kirándulás alatt már nem kell a pelenkával bajlódnia, úgy fog tudni pisilni az erdőben, mint az apukája! Próbáljátok a pelenkanélküliséget misztifikálni, valami olyan különleges állapotnak leírni, ami csak a nagyfiúk/nagylányok kiváltsága!

 

Arra azonban figyeljetek, hogy ne beszéljetek túl sokat erről a témáról, nehogy úgy érezze gyermeketek, túl nagy a nyomás rajta és ha esetleg mégsem sikerül olyan hamar visszarázódni a régi kerékvágásba, mint szeretné, csalódásnak élje meg, hogy nem sikerült megfelelnie az elvárásaitoknak.

 

Egy szó mint száz: egyszer vége lesz a pelenkaviselésnek, ne akarjátok görcsösen sürgetni a folyamatot! Ha nem egészségügyi okai vannak a visszaesésnek, gyermeketek saját magától vissza fog találni az egyszer már megtalált útjára. Ha pedig ez hosszú idő után sem történne meg, keressétek fel háziorvosotokat, hiszen ebben az esetben elképzelhető, hogy egészségügyi okai vannak a visszaesésnek.Kép forrása: Modernmom.com

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem