témák
nem vagy egyedül
Napi rutin gyermekeink életében

Sok kisgyermekes szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy néha bizony nehéz megtartani a rendszert gyermekeink életében. Holott ez nagyon fontos lenne, cikkünkben elmondjuk, miért.


Mi, felnőttek sokszor érezzük bőrünkön a rohanó világból adódó nehézségeket. Egyre több helyen kell egyszerre megfelelnünk és ez bizony megnehezíti a napi rutinunk gyakorlását. Pedig fontos tudnunk, kisgyermekeink életében éppen ezek a naponta visszatérő elemek hozzák el a biztonság érzetét. Tudtátok például, hogy egy közösen, családi körben elfogyasztott reggeli nem kizárólag egészségügyi szempontból fontos? Gyermekeink ugyanis egy a szüleivel elindított nap indulásakor szembesülnek azzal, az életükben továbbra is minden rendben van, hiszen minden a megszokott mederben folyik tovább.


Egy gyermek élete első éveiben nem ismeri még az idő fogalmát, nem tudja, mit jelent például az, ha édesanyja azt mondja neki az óvodai búcsúzkodáskor, „nemsokára érted jövök”. Azt viszont tudja, minden, az óvodában eltöltött ebéd után alvás a program, melyet udvari, vagy csoportszobai játék követ. Ha tehát azt mondjuk neki, „én már itt leszek akkor, amikor felébredsz”, tudni fogja, mikor is jön el újra a találkozás öröme.


Ugyanez vonatkozik az esti lefekvés rituáléjára. Jó, ha a vacsorát egy kis játék követi, majd a fürdés, végül pedig a meseolvasás, hiszen ilyenkor nem csak a nap lecsendesítése történik meg, hanem gyermekünk számára az is kiderül, ezekkel a szokásos esti elemekkel szépen-lassan elérkezik az alvás ideje.


Ezekből a példákból is érződik, mennyire fontos kialakítani gyermekeink napi rutinját. Ha napjaikban felfedezhető az állandóság, az ebből adódó biztonságérzet is kialakul bennük. Fontos tehát, hogy kézzelfogható eseményhez társítsuk azt a momentumot, melyet tudatosítani szeretnénk gyermekünkben. Fontos, hogy megőrizzük napjaink állandó elemeit, akármilyen apróságnak is tűnik ez, hiszen ne felejtsük el, kisgyermekeink számára ezek jelentik az eligazodási pontokat.Kép forrása: Kép forrása: www.untrainedhousewife.com; blog.nykidsclub.com

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem