témák
nem vagy egyedül
A hiperaktivitás tünetei

Az utóbbi években hajlamosak vagyunk egy-egy izgő-mozgó kisgyermekre kijelenteni, ő bizony hiperaktív. Ez azonban egy rendkívül összetett viselkedési zavar, melynek számtalan tünete van és csak ezeknek a tüneteknek az együttes fennállása esetén diagnosztizálható. Hogy mik ezek a tünetek? Összegyűjtöttük nektek.


A hiperaktivitás egy olyan motoros működési probléma, mely rendkívül összetett viselkedési zavart eredményez és döntő többségben fiúkat érint (ötször több fiú hiperaktív, mint lány). Ez a működési zavar már az óvodáskorban észrevehető, ám jellemzően és kifejezetten iskoláskorban tör elő. Tünetei a viselkedés három területén, a mozgás, az érzelem és a figyelem területén jelentkeznek. Ezeknek az együttes jelentkezésekor minden esetben nevelési tanácsadóhoz kell fordulnunk, ő pedig különböző felmérések után továbbküldi majd gyermekünket a megfelelő szakemberhez.Az alábbi tünetek együttes megléte szükséges a diagnózishoz.


A motorium, azaz a mozgás területén:


- gyermekünk megállás nélkül járkál, futkározik

- ha le kell ülnie, képtelen egy helyben maradni

- ülő helyzetben folyamatosan izeg-mozog

- alvás közben is sokat mozog

- olyan, mintha mindig fel lenne húzva


Az impulzivitás területén:


- előbb cselekszik, aztán gondolkozik

- gyakran és gyorsan vált cselekvést

- a munkáját képtelen megszervezni

- életkorához képest túl sok ellenőrzést igényel

- nehezen várja ki, amíg sorra kerül


A figyelem területén:


- nem tudja befejezni, amit elkezdett

- gyakran észrevehető, hogy nem figyel oda

- figyelme könnyen elterelhető

- figyelmet igénylő feladatokra képtelen koncentrálni

- nem tud tartósan játszani egy játékot

 

Nagyon fontos tudnunk, hogy hiperaktivitás esetén gyermekünket nem büntethetjük, hiszen egész egyszerűen ő képtelen máshogy viselkedni, ezeknek a gyerekeknek ugyanis az agy kémiai működése rendellenes. Ezt is bizonyítja az a tény, hogy ha egy hiperaktív gyermeknek nyugtatót adnak, ő még élénkebb lesz, míg élénkítőhöz jutás esetén pont fordítva reagál, azaz megnyugszik. Ezek az úgynevezett élénkítők óvodás- és kisiskolás korban általában szőlőcukrot és C-vitamint jelentenek.

 

 

 

Ne ijedjetek hát meg, ha a fenti tüneteket együttesen és egyértelműen meg tudjátok figyelni gyermeketeknél! Van gyógymód és megoldás, melyet a megfelelő szakemberek a megfelelő vizsgálatok elvégzése után gyermeketek számára is megtalálnak.  

 

 

 

 

Képek forrása: khamillion.com, brandigg.de

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem