témák
nem vagy egyedül
Táplálkozás a zavarok elkerülése érdekében

Tévhit, hogy táplálkozási zavarok csak kamasz-, vagy felnőtt korban jelentkezhetnek. Sajnos már kisgyermekkorban is komoly problémákkal találkozhatunk, ezért nagyon fontos, hogy mi, felnőttek tudatosan foglalkozzunk gyermekünk táplálkozási szokásainak kialakításával. Segítünk, hogy a siker érdekében milyen szempontokat tartsatok szem előtt.

 

A táplálkozással egy gyermek először a szoptatás során találkozik. Azt a tényt, hogy a táplálkozás nem csak biológiai szempontból fontos, már ez a folyamat is alátámasztja. A szoptatás ugyanis egyben az első kommunikáció is, hiszen ez egy összehangolt cselekvés, melyre képessé kell válni (babának és mamának egyaránt). Fontos, hogy zavartalan, kiegyensúlyozott legyen a szoptatás gyermekünk egész személyisége szempontjából, hiszen például ilyenkor tanulja meg a szemkontaktust, amit aztán egy életen át alkalmazni fog. Tévhit, hogy meghatározott időpontban kell szoptatni, hiszen ha így tennénk, az nem gyermekünk szükségleteire reagálna. Fontos a rugalmasság, mert ebből érzi azt gyermekünk, hogy foglalkozunk vele, hallgatunk az ő igényeire. Ezek az anyai reakciók erősítik a bizalmát, ennek köszönhetően pedig harmonikusabb lesz gyermekünk.

 

Később, amikor az anyatej után megjelennek az új ételek, elkezdődik önálló táplálkozása és megmutatkozik egyéni ízlése. Nem minden ételt szeret egyformán; bizonyos összetevőkért rajong, bizonyos ételeket pedig szíve szerint elkerülne. Hogy mi ilyenkor a helyes szülői hozzáállás? Nem jó sem a ráhagyás, hiszen ez egyoldalú érkezést eredményezne, de a nagyon szigorú magatartás sem. Nem jó tehát a szélsőség, hiszen táplálékcsoportok nem maradhatnak ki gyermekünk étkezéséből; nem lehet tehát vegetáriánus, nem lehet eltiltani az édességtől, figyelembe kell venni továbbá szükségleteit, és nem szabad általunk meghatározott mennyiségű ételt rákényszeríteni, hiszen ezekből alakulhatnak ki később a táplálkozási zavarok.

 

 

Képek forrása: essentialkids.com.au; cleftsmile.org; amazing-preschool-activities.com

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem