témák
nem vagy egyedül
Tükörtábla-terápia

A tükörtábla-terápia egy fejlesztőpedagógiai módszer, mely elsősorban diszgráfiás (írászavar, írás- és helyesíráskészség zavar) és diszlexiás (olvasási zavar) gyermekek fejlesztésére alkalmas.


A módszer lényege, hogy a gyermek két keze a tükörtáblának köszönhetően szinkronmozgásban dolgozik, miközben a jobb szem csak a jobb kezet, a bal szem pedig csak a bal kezet látja. Ennek köszönhetően kialakul a domináns kéz és szem összerendezése, mindez természetesen játékos formában megvalósulva. A módszer segít olvasászavar esetén is, elsősorban akkor, amikor a gyermek vizuális észlelése nem működik megfelelően, azaz abban az esetben, amikor ez az észlelési zavar okozza a betűtévesztéseket, szótorzításokat.A terápia egyes elemei már az iskolakezdés előtt is beépíthető a nagycsoportos óvodások foglalkozásainál, de természetesen bármely életkorban segíthet a fenti problémák fennállása esetén. Figyelemzavar esetén is eredményes lehet a módszer, hiszen a két kézzel végzett tevékenység leköti és megnyugtatja az izgő-mozgó gyermekeket.


Ha az alábbi tünetek óvodáskorú gyermekünk esetén felmerülnek, érdemes elkezdeni a terápiát:


- megkésett beszédfejlődés

- makacs artikulációs problémák

- óvodai beilleszkedési gondok

- mozgás-ügyetlenség

- elhúzódó kezesség-választás

- kétkezesség

- a rajzolás hárítása

 

Amennyiben felkeltette érdeklődéseteket a terápia, olvassátok el a módszer kifejlesztője, Lesóné Kónya Mónika Tükörtábla-terápia című könyvét, illetve látogassátok meg a www.tukorterapia.hu weboldalt, hiszen itt rengeteg információt is megtalálhattok a módszerről. 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem