témák
nem vagy egyedül
Az óvodai beszoktatásról

Éppen aktuális téma most az óvodai beszoktatás, tanácsainkkal ennek az időszaknak a megkönnyítéséhez szeretnénk hozzájárulni.


Minden gyermek életében nehéz időszak az otthontól való elszakadás. Ki könnyebben, ki nehezebben vészeli át azt az első időszakot, amikor már nem csak és kizárólag az édesanyjával tölti mindennapjait, hanem új emberekhez, új környezethez kell alkalmazkodnia. Ami biztos: mi, felnőttek nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink ne problémának, hanem csak egy új élethelyzetnek fogják fel az óvodába történő beszokás időszakát.


Az első találkozás az óvodával minden pici életében sorsdöntő: már itt eldől, milyen lesz a későbbi kapcsolata az óvónőkkel, a dadusokkal, a tárgyakkal, és úgy nagy általánosságban a környezettel. Nagyon fontos hát, hogy a beszoktatás ideje alatt mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megismerjük az újonnan csatlakozó gyermekek szokásait, tulajdonságait, körülményeit és természetesen a nevelési nehézségeit. Fontos, hogy az óvónő beszélgessen a szülőkkel, ismerje meg a gyermekek addigi fejlődési állomásait, tájékozódjon az esetleges problémákról, valamint szerezzen tudomást többek közt a picik mozgásfejlődéséről, beszédfejlődéséről és a különböző szociális készségek fejlődéséről. Nem árt tudni a terhességgel, szüléssel kapcsolatos információkat sem, hiszen az esetleges nehézségek mind-mind kihatnak a gyermek későbbi fejlődésére, tehát sok kérdésünkre adhatnak választ. Ne feledjétek, egy jó óvónő minden gyermekhez megtalálja az utat! Tartsátok szem előtt, hogy a differenciálás, a szeretetteli megnyilvánulás, az elfogadó hozzáállás mind segít abban, hogy kialakítsátok azt a kapcsolatot, mely segít az óvodába történő beszokás folyamatában is.


Természetesen az óvodai beszoktatásnál is rendkívül fontos a család és az óvodapedagógus együttműködése. Érdemes a gyermekkel való első találkozást otthonában lebonyolítani, hiszen ő itt érzi magát a legnagyobb biztonságban. Fontos továbbá az is, hogy a beszoktatás lépésről lépésre valósuljon meg, se a szülő, se a pedagógus ne sürgesse ezt az időszakot. Általánosságban elmondható, hogy a kicsiknek körülbelül két hétre van szüksége a teljes elfogadáshoz, de természetesen minden gyermek más és más, így tehát előfordulhatnak szélsőséges esetek is; ne akadályozzuk tehát azt, hogy az édesanya akár több hétig is gyermekével legyen az óvodai csoportszobában.


Nagyon sokat segít az is, ha a már óvodás gyermekeket felkészítjük az új társ, társak érkezésére. Keltsük fel érdeklődésüket, beszéljünk már az új gyermek érkezése előtt a gyerekeknek; készítsünk közösen valami apró ajándékot az újonnan érkező gyermeknek, ezzel is elősegítvén az egymáshoz való közeledést.


A sikeres óvodai beszoktatás az első napokban főként arról szól, hogy a gyermek biztonságigényét kielégítsük, azaz az új környezetben is rátaláljon saját biztonságérzetére. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy a szülők egy esetleges „kegyes” hazugsággal próbálják becsapni a piciket! Emlékeztessük arra őket, hogy a pontos, valóságnak megfelelő megfogalmazás a gyermekek érdekeit szolgálja.


Végezetül ne feledjük: az a gyermek, amelyik sír az anyukája után az első napokban, nem problémás. Ez ugyanis azt jelzi, erős kapcsolat van közöttük. Gondoskodjunk tehát arról, hogy az óvodában is megtalálja társai körében a békét és a boldogságot. 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem