témák
nem vagy egyedül
A legegyszerűbb fejlesztő játékok egyike: a hinta

A gyerekek többsége nagyon szeret hintázni. Egészen pici kortól érdemes hát minél többet ezt az eszközt használni otthon és a szabadban is (csecsemőkorban szívből ajánljuk nektek a bölcső használatát), hiszen az élményen kívül sok mindent fejleszt a hintázás. Hogy pontosan miket, most megtudhatjátok.


A hintázás elsősorban az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt fejleszti. Ha rendszeresen hintázik gyermekünk, az segít testrészei összehangolásában, ami pedig az egyensúlyozás képességének megjelenéséhez is vezet. Azon kívül, hogy észrevétlenül is összehangolják testrészeiket, hintázás közben a picik saját fizikai képességükkel, határaikkal is megismerkednek. De a nagymozgás mellett a hintázás, ringatás során a finommotorika is fejlődik, ami - mint már nagyon sokszor megírtuk - például az írás elsajátításának is egyik alapvető feltétele.


Túl a testi fejlődésen, nagyon sok lelki tényezőben is hasznos lehet a hintázás. Gondoltátok volna, hogy a ritmikus mozgás közben különböző szorongások, belső feszültségek is oldódhatnak? Pedig kutatások igazolják, hogy ez bizony így van. Kifejezetten hasznos például a szeparációs szorongás megjelenésekor, a hintázás segítségével ugyanis a gyermekek lelki egyensúlya is könnyebben helyreáll. Szintén kutatások igazolják azt is, hogy az a gyermek, aki sokat és rendszeresen hintázik, kevésbé küzd a későbbiekben tanulási nehézségekkel, könnyebben elsajátítják az írás, a számolás képességét.


Beszélnünk kell ugyanakkor arról is, hogy bizonyos esetekben a hintázás ártalmas is lehet. Árulkodó jel lehet például, ha gyermekünk fél a hintázástól és ez a félelem nem csak az első néhány alkalommal jelentkezik, hanem rendszeresen. Ilyen esetekben egyenesen tilos erőltetnünk ezt a tevékenységet, hiszen elképzelhető, hogy fejlődési probléma áll a háttérben. Célszerű tehát felkeresni a gyermekorvost és tanácsot kérni tőle. Ez azonban szerencsére ritka, így ha gyermekünk csillogó szemmel és szívesen tölti hintázással idejét, adjuk meg számára ezt a lehetőséget minél többször! :)

 

 

 

Képek forrása: visitisleofman.net; rainbowhousecolumbia.org

 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem