témák
nem vagy egyedül
K(re)ARTON, egyszerű és nagyszerű!

Nagyon szeretem az olyan alapanyagokat, amik egyszerűen beszerezhetőek és kidobásuk helyett – környezetkímélő módon – kreativitásunkkal új funkcióval tölthetőek meg. Ilyen anyag a karton is. Beszélgetőpartnerem Vimola Dóra, a Krearton megálmodója, aki elárulja, hogyan talált rá erre a szenvedélyre, ötleteket ad, mi mindent hozhatunk létre a kreativitásunkkal és tartogat számotokra egy meglepetést is, fogadjátok szeretettel az interjút! :)

 

 

 

Somogyi Anita (Kisgyermekfejlesztes.hu): Dóra, mesélnél nekünk a KreARTON-ról? Hogy indult, hol tart most ez a szuper projekt?


Vimola Dóra: Mondhatnám, a sztenderd szöveget, hogy egy ötletből indult az egész. Mert valóban, így is volt. Egyszer csak, egy kirándulás során, beugrott, hogy kartonból kell karácsonyfát készíteni, és az remek helyettesítője lehet a kivágott fenyőfáknak.


De azt hiszem az érdekes igazán ebben az ötletben, hogy mi minden vezetett ide, milyen szálakon jutottam el idáig.


Mikor másfél évesek voltak a gyerekeink akkor költöztünk. Ők éppen fedezték fel a világot és mindent próbáltak megismerni, így hát belemásztak minden dobozba, és úgy alakult, hogy lett doboz autó, házikó, kép a falra, és rengetek minden más. Így jöttek rá ők –és őket figyelve én is – hogy a karton milyen fantasztikus anyag a kísérletezésre, a felfedezésre a kreatív ötletek megvalósításához. Közrejátszott az is, hogy a gyerekek születésével az ember más szemszögből kezdi figyelni a világot, sokkal nagyobb felelősséggel tekint a jövő felé. Én is – mint sok más anyuka – fontosnak tartom, hogy legyen jövője gyerekeinknek, és mi felnőttek tegyünk meg ezért mindent. A mindenbe az is beletartozik, hogy példát mutatunk, környezettudatos példát. Ez nagyon gyorsan megtérül, az én gyerekeim nagyon érzékenyek a világra, és fontos és természetes számukra az, hogy dolgokat újrahasznosítunk, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet és legfőképp, hogy vigyázunk a környezetünkre.


Sok időt töltünk a szabadban és kirándulunk, beleolvadunk a tájba. Vannak kedvenc helyeink ahol elidőzünk, piknikezünk, nem csinálunk semmit, csak visszatérünk a természethez.


Ezeken a szálakon jutottam el oda, hogy kartonból készülő dekorációkat és gyerekjátékokat tervezzek. A karton karácsonyfa után több gyerekszobába illő darabot, gyerekjátékot találtam ki. Ezek száma folyamatosan nő, mindig vannak megvalósításra váró új ötletek. És akkor, egyben ez a válaszom a kérdésedre „hol tart most a KreARTON”: folyamatosan bővül a kínálat, új termékek vannak a munkaasztalon. Ezek továbbra is dekorációk és játékok, aktuálisan éppen karton lámpabúrákkal fogunk előrukkolni.

 

 

 

S.A.: Honlapodon – mely egyben webshop is - rengeteg kreatív terméket fedeztem fel. Különösen azokat szeretem, amik egyszerű elemek csupán, mégis egy kis kreativitással bármit alkothatunk belőlük. Szoktál a közönségeddel találkozni, esetleg közösen alkotni? Mit tapasztalsz, milyen a gyerekek kapcsolata a kartonnal?

 

V.D.: A gyerekek nagyon jól értik miről szól ez az egész. Könnyedén bánnak a kartonnal, értik, hogy a karácsonyfa is lehet papírból, sokkal szabadabb a lelkük, mert nem ragaszkodnak berögzött sémákhoz. Hihetetlen kreatívak és én csodálom mindig mindazt a tengernyi ötletet és vizuális megjelenítési módot ahogy alkotnak.


Sok alkalmam van megfigyelni őket, mert 2 éve csináljuk Kollár Borival a Színtér projektet, aminek keretében gyerek alkotó foglalkozásokat és tábort csinálunk, a szabad alkotás szellemiségében.A szabad alkotás a vezérlő elve munkáknak, az, hogy a gyerekeket nem irányítjuk, hanem engedjük, hogy saját gondolataik mentén, saját „megoldásuk”-hoz jussanak el. Az alkotás nem egy tökéletesre várt produktumról szól, hanem az alkotó élményről és az önkifejezés lehetőségéről, az elfogadásról és az örömről.


Az én tárgyaim is úgy kapcsolódnak ehhez a szemlélethez, és ez határozza meg a közös munkánkat Borival, hogy olyan lehetőséget adnak a gyerekek kezében, amivel szabadon, önállóan, boldogan és sikerélménnyel, büszkeséggel telten tölthetnek időt.

 

 

 

 

S.A.: Termékeiddel rengeteg készséget is fejleszthetnek a picik. Egyrészt az építőelemekkel való alkotás közben szárnyalhat kreativitásuk, a natúr kivitelezésnek köszönhetően pedig egyedivé szabhatják a játékokat, így színhasználatuk, finommotorikai készségük, türelmük is fejlődik, hogy csak néhány példát említsek.  Te mit emelnél ki, mi az, ami számodra a legfontosabb az ezekkel való foglalkozás során?

 

V.D.: Részben megválaszoltad a dolgot :) De kiemelném újra az alkotó tevékenység pozitív hatásait. A létrehozás öröme, a „képes vagyok rá” – mert építettem, festettem valami szépet - sikere, nagyon fontosak. A tárgyaim azért is dekorációk egyben, mert fontos, ha a gyerek létrehoz valamit, legyünk rá büszkék, tegyük ki a lakásban. Hiszen ez minden nap azt üzeni neki: ügyes vagy, szeretjük azt az éned, aki ezt készítette. Ezek a pozitív megerősítések nagyban növelik a gyerekek önbizalmát.


 

 

S.A.: Milyen terveid, álmaid vannak a jövőre nézve? Várható, hogy újabb és újabb termékekkel rukkolsz elő? 

 

V.D.: A terv mindig nagyon sok, új termékekről és gyerekeknek és (felnőtteknek) szóló kreatív, művészeti foglalkozások széleskörűvé terjesztéséről. Mivel a KreARTON mellett fotózással foglalkozom, a művészettel való kapcsolat, és ennek hatásai az alkotóra, eleve az érdeklődésem középpontjában állnak. A művészeti nevelés, a különböző művészeti ágak segítségül hívása egy-egy foglalkozáshoz nagyon sokat ad a gyerekeknek (és újra megemlítem, a felnőtteknek is). A jövőbeni terveimet eköré építem, amiben tökéletes helye van a KreARTON-nak és a karton termékeknek.

 

 

 

S.A.: Most, hogy picit megismerhettük a termékeidet és a karton nagyszerű felhasználási lehetőségeit, elárulhatom, hogy hamarosan közös játékot indítunk. J Mit nyerhetnek oldalaink kedvelői, elárulod?

 

V.D.: Egyik újabb termékünket ajánlottuk fel a játékra, az „Örökzöld” névre hallgató karton virágot. Ez a termékünk felnőttekhez és gyerekekhez is szól, ugyanúgy lehet gyerekszobai dekoráció, mint íróasztalok, ablakpárkányok dísze. A virág lapokban érkezik, és össze kell az elemeket építeni. Már az összerakása is több lehetőséget rejt, mindenki kedve szerint díszítheti több, vagy kevesebb elemmel. Azt szoktam mondani, hogy a karton azért csodás, mert önmagában is szerethető, amit itt is igaz, de ugyanúgy díszíthető is, színezhető, ragaszthatunk rá díszeket.


Remélem a nyertes boldogan, örömmel fog vele alkotni. És ha úgy érzi, nagyon szívesen vennénk tőle egy fotót az elkészült műről.


 

Köszönöm az interjút és az izgalmas kérdéseket.Elérhetőségek:

www.krearton.hu

www.facebook.com/krearton

www.instagram.com/krearton_design

info@krearton.hu

+36 309 356 988

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem