témák
nem vagy egyedül
Babzsákkal a mindennapokban

Cikkünk arról az egyszerű eszközről szól, melyet már dédanyáink is előszeretettel használtak apró koruktól kezdve és melynek népszerűsége az évtizedek alatt sem csökkent. Ez az eszköz a sokrétű babzsák.

 

 Az első találkozás a babzsákkal általában már újszülött korban megtörténik, szoptatós párna formájában. Az édesanyák gyermekük táplálása során szívesen hívják segítségül a babzsák párnát, hiszen sokféle felhasználási módja segíti etetés közben a baba tartását, utána pedig a kényelmes, anyaméh-szerű pihenést is meg tudjuk oldani a párna ügyes alakításával. Később, ahogy cseperedik a kisgyermek, úgy találkozik ismét először a bölcsődében, utána pedig az óvodában is a babzsákkal, hiszen a pedagógusok tudják, ez az egyszerű eszköz nagyon hasznos segítőtárs például a testnevelés során. Gondoljunk csak bele, mekkora sikerélmény egy picinek, ha egy felé dobott babzsákot ő maga a két kis kezével el tud kapni! Hiszen a labdát elkapni kis kézzel, kiforratlan mozdulatokkal sokkal nehezebb, a babzsákon azonban nagyon könnyű fogást találni, így könnyű is elkapni. Sokan masszírozásra is használják ezt az eszközt, sőt, a bizonyos töltelékkel, például tönkölybúzával vagy meggymaggal megtöltött babzsákok melegítő- és hűsítő párnaként is használhatóak (enyhíti például a hasfájást, illetve kellemesen felmelegíti a kicsik ágyát hideg téli napokon).

 

A szakirodalomban is találkozhatunk már külön erre az eszközre felépített tartásjavító, izomerősítő és nyújtó, valamint mozgásügyességet fejlesztő gyakorlatokat tartalmazó kiadványokkal. Például Pappné Gazdag Zsuzsanna A babzsák című füzete 421 gyakorlat leírását és rajzírását tartalmaz, valamint 18 játékot is, minden esetben babzsák felhasználásával. A könnyebb áttekinthetőség érdekében a szerző a gyakorlatokat kiinduló helyzetük szerint csoportosította, és minden gyakorlatnál megjelölte, hogy az milyen fő célt szolgál.

 

 

 

Babzsákot szinte bárhol vásárolhatunk, de csak kis kézügyesség és esetleg egy varrógép szükséges ahhoz, hogy különlegesebbnél különlegesebb formájú, méretű, színű és mintájú babzsákot varrjunk mi magunk gyermekeinknek. A töltőanyagok is sokfélék lehetnek, a bab, a hungarocell gyöngy (hobbiboltban kapható) és a meggymag csak egy a sok ötlet közül, amit felhasználhatunk a készítés során.

 

A ti otthonotokban, gyermekeitek polcán található babzsák? Mire szoktátok használni?

 

Figyeljétek honlapunkat, mert a későbbiek során közzéteszünk babzsákkal megvalósítható gyakorlatokat, játékokat, hiszen nem csak a bölcsődében/óvodában, hanem otthon is jó mozogni!

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem