témák
nem vagy egyedül
Milyen a jó játék?

Manapság a játékboltok valódi és virtuális polcai tele vannak különlegesebbnél különlegesebb játékkal, megtalálni a tökéletest azonban - ami nem csak szép és különleges, hanem fejlesztő hatású is - nem is olyan egyszerű.  Éppen ezért most összegyűjtöttem azokat a szempontokat, amiket szülőként és óvodapedagógusként is fontosnak tartok egy játék kiválasztásánál, bízom benne, hogy mindannyiunk számára hasznos segítség lesz a felsorolás!

 

 

A jó játék gyermekünk életkorának megfelelő. A gyártók a legtöbb esetben feltüntetik az életkori ajánlást, érdemes erre hagyatkoznunk a kiválasztásnál. A legtöbb boltban azonban arra is van lehetőség, hogy a kiszemelt játékot kipróbáljuk, így ha biztosra akarunk menni, használjuk ki ezt a lehetőséget is! Miért kell életkornak megfelelő játékot választani? Egyrészt azért, mert fontos, hogy gyermekünk számára is szórakoztató legyen a vele való foglalkozás, másrészt érthetőnek és kezelhetőnek is kell lennie, mert csak így fogja igazán élvezni a kiválasztott játékot. Mit tegyünk, ha elbizonytalanodunk, vajon fogja-e szeretni a kiválasztott tárgyat? Hallgassunk az ösztöneinkre! Ha nem vagyunk biztosak a választásunkban, keressünk egy másikat, a bőséges választék lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a tökéletes játékot.


A jó játék igényes kivitelezésű, szép grafikájú, ugyanakkor mégis egyszerű, letisztult. Az esztétikai élmény legalább olyan fontos egy játéknál, mint a minőség, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekünk élvezettel játsszon vele. Azonban érdemes arra is figyelni, hogy a grafika, a dizájn letisztult legyen, mert a túl sok minta, szín és forma sokszor épp az ellenkező hatást váltja ki gyermekünkből és összezavarja őket. Legyen egyszerűen nagyszerű, ragadjon meg bennünket is a küllem, így jó eséllyel elnyeri kicsink tetszését is!


A jó játék fejlesztő hatású. A játéktevékenység önmagában fejlesztő hatású, ám ha célirányosan szeretnénk valamire fókuszálni, érdemes a játék fejlesztő hatásait is megvizsgálni. Ha például azt szeretnénk, hogy gyermekünk megismerje és megtanulja a színeket, válasszunk olyan játékot, ami kifejezetten a színekkel foglalkozik, így élvezetesebb lesz ezzel a témával foglalkoznunk. Ha pedig azt szeretnénk, hogy fejlődjön a beszédkészsége, válasszunk olyat, amiben történetet kell mesélni. Szerencsére ma már a legtöbb játék webáruházban egyszerűen használható keresők és szűrők is segítenek a megfelelő játék kiválasztásában, így például kereshetünk a különböző fejlesztő hatású játékok között is.


A jó játék nem feltétlenül drága. Bizony ezt is érdemes a fejünkbe vésni! Gyakran a legegyszerűbb, legolcsóbb játék a legjobb, sőt, ha saját magunk készítjük el, a siker mindig garantált! Nagyobb gyermekkel már együtt is készíthetünk játékot a háztartásban fellelhető eszközökből, például a kiürült üdítős dobozokból fantasztikus minivárost alkothatunk, így a végeredmény valóban olyan lesz, amilyet mi szeretnénk. Az így eltöltött idő pedig nem csak szórakoztató lesz, hanem lehetőséget ad arra is, hogy fontos ismereteket is átadjunk gyermekünknek például az újrahasznosításról, vagy a környezetvédelem fontosságáról.


A jó játék alapja a közös időtöltés. Bármilyen játékot is választunk, a legtöbb, amit adhatunk gyermekünknek a közösen eltöltött idő. Nélkülözhetetlen a jó szülő-gyermek kapcsolatban az együtt töltött idő minősége és mennyisége, hiszen ez a legértékesebb kincs, amit gyermekünknek adhatunk. Túl azon, hogy az együttjátszás nagyszerű családi program, lehetőség gyermekünk megismerésére is. A játék során ugyanis mindenki levetkőzi gátlásait és például egy szerepjáték során számunkra is világossá válhat, milyen kérdések foglalkoztatják gyermekünket, milyen örömei vagy problémái vannak, ezeket az információkat pedig elraktározva és a megfelelő időben elővéve segíthetjük őket a feldolgozásban.


Végezetül pedig ne feledjük: mi, felnőttek határozzuk meg, mivel játsszon gyermekünk (legalábbis egy ideig mindenképpen), így tehát ha kedves és igényes játékokat kínálunk számára, nem lőhetünk mellé! 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem