témák
nem vagy egyedül
Kisgyermekkori idegen nyelvi fejlesztés

A kisgyermekkori idegen nyelvi fejlesztés még a gyermekekkel foglalkozó szakemberek körében is megosztó téma, nincs ez másképp a kisgyermekes szülőknél sem. Vannak, akik ellenzik a korai idegen nyelv bevezetését, véleményük szerint plusz terhet ró a kicsikre, ráadásul még anyanyelvüket sem használják hibátlanul, felesleges tehát terhelni őket egy másik nyelv szabályaival. Mások viszont azt gondolják, minél előbb találkozik egy gyermek egy másik nyelvvel, annál természetesebb lesz számára hangzása, érdemes tehát minél korábban elkezdeni bevezetni. Lássuk, mi tudható jelenleg a gyermekkori idegen nyelvi fejlesztésről a legfrissebb kutatások tükrében!


Köszönhetően az utóbbi évek kutatásainak, ma már egyértelműen elmondható, hogy egy gyermeknek nem jelent megterhelést az idegen nyelv, hiszen számára annak elsajátítása sem azt jelenti, mint a felnőtteknek. A szakemberek ugyanis a tíz év alatti és feletti tanulók idegen nyelvi fejlesztését két külön szakaszra bontják: az előbbit nyelvelsajátításnak, az utóbbit pedig a hagyományos értelemben vett nyelvtanulásnak nevezik. A kisgyermekkori idegen nyelv elsajátításának nincs tétje, nem fontosak a nyelvtani szabályok (ezek előbb-utóbb maguktól a helyükre kerülnek majd), minden gyermek annyit vesz át és abban a tempóban, amennyit tud és amennyi nem megterhelő a számára.


Természetesen ahhoz, hogy ez valóban így legyen, néhány dologra figyelnünk kell az idegen nyelvvel való foglalkozáskor. A legfontosabb, hogy játékos közegben történjen az ismerkedés, hiszen ha élményt kötünk hozzá, nem kötelező, megterhelő tanulásként fogja gyermekünk érezni a tevékenységet. A mondókák, dalok, táncok, mesék mind-mind segítenek abban, hogy az idegen nyelv csengése rövidesen természetesként hasson.


Az is nagyon sokat segít, ha magától értetődő módon építünk be egy-egy idegen nyelven elhangzó mondatot gyermekünk mindennapjaiba. Ezek egyszerű utasítások is lehetnek, mint például „moss kezet!”, vagy „hozd ide a mesekönyvet!”, így egyrészt komoly szókincset is építhetünk, másrészt a végrehajtás során választ is kaphatunk arra, érti-e már gyermekünk a szavakat.


Szívből ajánljuk nektek a kifejezetten gyermekeknek készült idegen nyelvű könyveket is, hiszen ezek képi világa és meséi segítenek abban, hogy a kicsik szívesen ismerkedjenek meg egy másik nyelv szavaival. Mi most a Napraforgó Könyvkiadó kínálatát vizsgáltuk meg, hogy segítséget nyújtsunk nektek, mely könyveket mikor és miért érdemes forgatni.Aprók szótára – ez a 8 kötetből álló sorozat a legkisebbeknek készült, akár már egy éves kortól is használható.  Igazi aranyos kis babakönyvek ezek: kézbeillő, könnyen lapozható, kedves és egyszerű illusztrációjú könyvecskék, melyek minden kötete egy-egy témakört dolgoz fel, így könnyedén ki tudjátok választani, melyek azok, amik gyermeketeket igazán érdeklik.


Száz... angolul – ez a 4 kötetből álló sorozat a számokkal, az állatokkal, a színekkel és a gyakran használt általános szavakkal ismerteti meg a kicsiket. Minden egyes kiadvány közel száz színes képet tartalmaz, a szavak rögzülését pedig matricák segítik, hiszen ezeket a gyerekeknek kell a megfelelő helyre ragasztani (a matricák egyébként újra is ragaszthatóak). Ez a kiegészítő tevékenység pedig nagyon hasznos, mert nem csak játékosságot visz a foglalkozásba, hanem segít összekapcsolni a leírt/lerajzolt szót és jelentését. A sorozatot 3 éves kortól ajánlja a kiadó, de ha gyermeketek szívesen foglalkozik előbb is a matricákkal, bátran szerezzétek be őket akár korábban is!


Angolul tanulni jó! - ez a sorozat szintén 4 füzetből áll, és ahogy az már nagyon bevált, ezúttal is matricákkal egészít a farm, a dzsungel, a tenger és a város szavait. A kiadó 6 éves kortól ajánlja ezt a sorozatot, de akár előbb is elkezdhető a velük való foglalkozás, mert a matricázás minden gyerek nagy kedvence, így erre a tevékenységre is helyezhetjük a hangsúlyt! A gyerekek feladata a matricák megfelelő helyre ragasztása, ám mivel ezek is többször újraragaszthatóak, gyakran elővehetjük őket és akár máshová is ragaszthatjuk – a szavak pedig az oldalak szélén lerajzolva, angolul és magyarul leírva is megtalálhatóak.


Kezdők tematikus szótára – két idegen nyelven, angolul és németül is elérhetőek ezek a szótárak. A 4-4 füzet négy témakört ölel fel, az otthon, az utca, a kikapcsolódás és a kirándulás szavaival. Ezek a nyolc oldalas kis füzetek éppen egyszerűségükben a legnagyszerűbbek, hiszen bárhová és bármikor magukkal vihetik gyermekeink, köszönhetően a könnyen feldolgozható oldalszámnak. Sőt, ezeket a kiadványokat is gazdagították matricákkal, így a szavakkal való ismerkedés ezt a kiadványt választva is játékos formában valósul meg. Ezek a füzetek már „komolyabb” szavakat is használnak, így tehát 6 éves kortól ajánlottak.

 

 

Reméljük, segítettünk nektek meghozni a döntést, ha eddig hezitáltatok, ismerkedjenek-e gyermekeitek idegen nyelvekkel. Ha játékosan, kötetlenül és mindenféle presszió nélkül kezditek el bevezetni a másik nyelvet, garantált lesz a pozitív fogadtatás!

 

 

(A cikk szakértői részéhez dr. Kovács Judit Phd egyetemi docens, korai nyelvoktatási és kétnyelvűségi szakértő írásaiból is szemléztünk)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem