témák
nem vagy egyedül
Matricával a finommotorikai fejlesztésért


A gyerekek körülbelül másfél-két éves kortól kezdve nagyon szeretik a matricákat. Színesek, kedvenc mesehőseik szerepelnek rajta, ráadásul nagyon érdekes, hogy bárhová felragaszthatóak. Egy-egy matricagyűjteménnyel, meg persze egy klassz matricagyűjtő füzettel nagyszerű programot szervezhetünk gyermekünknek. Lehet ez például gondolkodásra késztető program is, hiszen egy-egy kedvenc mesét újraalkothatnak a matricák ragasztásakor, meg persze új ismeretre is szert tehetnek, hiszen a rajtuk szereplő tárgyak nevével, tulajdonságaival is megismerkedhetnek – természetesen akkor, ha mi, felnőttek is aktívan részt veszünk a játékban.


Sőt, a matricákkal való foglalkozás fantasztikus finommotorikus fejlesztő is! A leszedés, a felragasztás mind csupa aprólékos mozdulatot gyakoroltat gyermekeinkkel, és ezek mellett segít elsajátítani egy nagyon fontos és hasznos készséget is, az ujjak csippentő mozdulatát is. Ez a mozdulat – azaz tulajdonképpen a 3 ujjas fogás – az alapja a helyes ceruzafogásnak, ami a későbbi írás elsajátításának az egyik alapja.


A hagyományos matricacsomagok mellett találtunk a gyermekeknek szánt ismeretterjesztő könyvpiacon egy fantasztikus kiadványt, ami már körülbelül másfél éves kortól bevethető és legalább három, de akár négy-öt éves korig is szuper időtöltést kínál! Ez az Oktató matricák gyűjtemény, mely a Napraforgó Könyvkiadó gondozásában jelent meg, ismeritek már?

Ez a hat füzet három lépcsőben segíti a kicsik fejlődését; a legkisebbek számára a szókincs bővítését, a kétéveseknek az összefüggések felismerését, a hároméveseknek pedig a színek és formák világának megismertetését segíti.


A füzetek felépítése egységes: minden kötet tartalmaz egy témához illő matricagyűjteményt, az oldalakon pedig a kedves képi világ mellett a korosztálynak megfelelő, egyszerű feladatokat is találhatunk. Ezek természetesen nem adnak nehéz feladatokat a kicsiknek, sőt, valójában ezek nélkül is szuper időtöltés a füzetekkel való foglakozás. A matricák természetesen újra is ragaszthatóak, így a füzetek aranyos feladatainak végrehajtásán túl mi magunk is kitalálhatunk különböző játékokat gyermekünknek. 


Ha tehetitek, minél több matricával vegyétek körül picijeiteket, hiszen mint fent is olvashattátok, nem csak a közös időtöltés miatt olyan szeretnivaló a velük való foglalkozás! :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem