témák
nem vagy egyedül
Móna Karácsonya – itt az új karácsonyi mesekönyv!

A SzóKiMondóka módszertanának megálmodója, Miller-Ferjentsik Viola tematikus ünnepi mesekönyve jelent meg nemrég, mely karácsonyi hangulatával nem csak az olvasás alapjaival ismerteti meg picijeinket, hanem segít az ünnepre való hangolódásban is. A Móna Karácsonya két nagyon kedves történettel, melengető ünnepi hangulattal, és persze a jellegzetes „szókimondókás” felépítéssel várja kis olvasóit.


Mi nagyon szeretjük ezt az innovatív módszert, mert többféle megközelítésben és átfogó módon segíti a nyelvi fejlődést, a szókincs- és beszédfejlesztést, és az olvasás képességének kialakulását. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A mesekönyv karácsonyi történeteiben több, az ünneppel kapcsolatos szót is kiemelt a szerzőnő. Ezeknek a szavaknak a rögzülését kedves kis rajzok segítik, így az olvasni még nem tudó picik is megismerkedhetnek az olvasás logikájával. Egy-egy visszatérő szóval többször és többféle megközelítésben is találkozhatnak a gyerekek, ez a sokszori ismétlés pedig mind-mind segít az elmélyítést.A sorok között néhány egyszerű kérdés is megbújik, ami partner abban, hogy továbbszőjük a történet fonalát és beszélgetésbe kezdjünk gyermekünkkel, sőt, ebből a mesekönyvből most azt is megtudhatjuk, hogyan készítsünk mézeskalácsot a kint élő madaraknak. Mindig jó, ha a mesehallgatás monotonitását megtörjük néhány cselekvésre, gondolkodásra késztető feladattal, hiszen ezekkel rögzíthetjük a történetből tanultakat és a cselekmény részévé tehetjük gyermekeinket.De ez még nem minden, hiszen a SzóKiMondóka gondol a zenei nevelésre is! A mesekönyv tartalmaz ugyanis két témába illő dalocskát – mint ahogy egy korábbi kötet, a Láb és kéz című mesekönyv is -, ezek pedig a zenei nevelés kedves segítői lehetnek. Énekeljétek, ritmizáljátok őket gyermekeitekkel, és ha tehetitek, használjatok hozzájuk egyszerű hangszereket is ritmusérzékük fejlesztésére, mert ez a beszédfejlődésre, a nyelvi képességekre, de még az íráskészségre is pozitív hatással van!


A könyv kivitelezése most is hozta a szokásos igényességet, hiszen mérete tökéletesen illeszkedik a kicsi gyermekkezekbe, tördelése átlátható és könnyen olvasható, kedves illusztrációi pedig most is Medvedovszky Anna kezeinek munkáit dicsérik.Könyvbemutatónk végére pedig két jó hírünk is van!  A mesekönyvön kívül megjelent egy karácsonyi foglalkoztató füzet is, itt játékos feladatokkal, színes karácsonyi matricákkal és az ünnep szavaival készülődhetnek a kicsik a karácsonyi ünnepre.

A Móna Karácsonya című mesekönyvet pedig hamarosan egy szerencsés meg is nyerheti tőlünk, figyeljétek facebook-oldalunkat, hogy ne maradjatok le a részletekről! :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem