témák
nem vagy egyedül
A testtudat kialakulása

A testtudat kialakulása több szempontból is fontos. Egyrészt mozgásfejlődési szempontból, hiszen ennek megléte elengedhetetlen az írás-olvasás kialakulásához, másrészt pedig az én-tudat kialakulásában is óriási szerepe van.


Ahhoz, hogy gyermekünknek legyen testfogalma – azaz a saját testéről szerzett tudása -, nem csak külső visszaigazolásra van szüksége, hanem meg kell tanulnia a testrészei neveit, funkcióit és elhelyezkedését is. Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot? Ehhez adunk most néhány tanácsot nektek.


A legideálisabb az, ha először a testrészek neveit tanítjuk meg gyermekünknek, hiszen az, hogy meg tudja nevezni őket, azt jelzi, biztosan beépült az adott testrész a testképébe. Segíthetjük ezt a tanulási folyamatot azzal, ha apró jelzésekkel látjuk el egy-egy testrészét, amitől maga a folyamat játékos és vidám is lesz (szívecske a baloldalra, kék szalag a jobb csuklóra). Sőt, ha többféle módon érzékeltetjük a testrészeket, stabilabb lesz azok rögzülése is (lehet például csikizni a talpacskát, fújni a nyakacskát).Ha gyermekünk már stabilan ismeri testrészeinek neveit, következhet a következő szint, amikor megismerkedhet azok funkcióival is. Ez a folyamat igazán szórakoztatóvá tehető, rengeteg játékos feladatot találhatunk ki és valósíthatunk meg közösen is picijeinkkel. Ajánljuk például a labdát, ami ebben a folyamatban is szuper segítőtárs lehet, hiszen dobhatjuk, guríthatjuk, rúghatjuk, de akár még rá is fekhetünk, ezek alatt a tevékenységek alatt pedig rengeteg testrész funkciója is rögzül.Természetesen ebben a témában is segítségül hívhatjuk a ma már egyre szélesebb témakörben megjelenő gyermek ismeretterjesztő könyveket, mert ezek azon kívül, hogy általában nagyon színvonalasak, kifejezetten a piciknek készülnek. Nyelvezetük, felépítésük, grafikájuk abban segít, hogy a legideálisabb utat találjuk meg a tudás átadása és elsajátítása érdekében.


Mi most A csodálatos test című kiadványt mutatjuk be nektek, aminek forgatása a felnyitható ablakok miatt még izgalmasabb és érdekesebb a gyerekek számára! Ez a szuper könyv a Kis felfedezők sorozat egyik darabja, mely a Napraforgó Kiadó gondozásában jelent meg és már három éves kortól is ajánljuk nektek. Ez a gyermekek számára is könnyen átlátható könyv rengeteg színes rajzzal ismerteti meg a testünket, a több mint 50 kinyitható ablak segítségével pedig belülről is felfedezhetjük a testrészeinket. Találhatunk benne számos leírást is, melyik testrészünk mire jó, de még abban is segít nekünk, szülőknek, hogy még jobban megértsék gyermekeink, miért fontos a testünkről gondoskodni (például elmagyarázza a kicsiknek, miért fontos fogat mosni, miért kell figyelni a vízpótlásra, vagy a rendszeres testmozgásra).


A könyv lapjai vastagok, ezáltal igen strapabíróak, így sokáig része lehet gyermekünk könyvtárának. A rengeteg információ miatt pedig sok-sok évig találhatunk benne az éppen aktuális életkori érdeklődésnek megfelelő fejezetet. Ha van lehetőségetek, szerezzétek be ezt a könyvet, sok vidám és hasznos percet tölthettek el vele picijeitekkel együtt. :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem