témák
nem vagy egyedül
Milyen a jó mesekönyv?

Egy jó könyv gyermekünk életkorának és érdeklődési körének megfelelő. Ez egyszerűnek hangzik, valójában azonban nem is annyira az! Szerencsére a könyvkiadók életkori ajánlással is ellátják könyveiket, azonban ez az ajánlás inkább irányadó, mint sem kőbevésett szabály. Vannak ugyanis olyan kétévesek, akiket az autók érdeklik és vannak, akik az állatokért rajonganak. A legtöbben odáig vannak a kihúzható, kinyitható, felnyitható fülekért, de vannak olyanok is, akiket ezek inkább megrémítenek, hiába lenne nekik való az ilyen típusú könyv az ajánlás szerint. Ami biztos: figyeljetek arra, hogy a kis 2-3 éveseket inkább a rövid mesék kötik le, később jön csak el a terjedelmes történetek ideje!

 

 

Egy jó mesekönyv igényesen illusztrált. Nem is gondolnánk, mennyire fontos az igényes és gazdag illusztráció! Picijeinket kezdetben ugyanis a képek kötik le leginkább, a történet csak később fogja érdekelni őket. Éppen ezért legyenek kedves, színes illusztrációkkal gazdagított könyvek a házi könyvtárban, így hamar kedvet kapnak a lapozgatáshoz. Aztán mikor már a történet is érdekessé válik számukra, jó ismerősként fogják köszönteni őket.

 

 

Egy jó mesekönyv igényes a nyelvezetére is.  Gyermekeink rengeteg szóval gazdagodhatnak mesekönyveikből is. A fordulatos párbeszédeket, a gyakran fel-felbukkanó mondatokat észrevétlenül is beépítik beszédükbe, túl azon, hogy bizonyos - akár a ma már idegenül hangzó - kifejezések értelmével is tisztában lesznek. Szívből ajánljuk nektek a hagyományos magyar népmeséket, ezek kivétel nélkül mind igényes nyelvezetűek, de ne feledkezzetek meg a kortárs hazai szerzők műveiről sem!

 

 

Egy jó gyermekkönyv tanít. Nem feltétlenül a szó hagyományos értelmére gondolunk, bár természetesen az sem árt, ha van pár ismeretátadó könyv is gyermekeink polcán. Egy jó mesekönyv szereplői viselkedésükkel, reakciójukkal mind-mind segítenek kicsijeinknek eligazodni a világ dolgaiban. Mielőbb a kosárba teszitek a könyvet, olvassatok bele, mennyire tudtok ti magatok azonosulni a szereplőkkel! Ha szimpatikus figurákkal találkoztok, az már fél siker.

 


+1:  a szülői minta ennél a témánál is meghatározó. Ha ti is rendszeresen olvastok, természetes lesz gyermeketek számára is ez a tevékenység. Élvezettel és lelkesedéssel fogják lapozgatni a könyveket, hogy aztán ők maguk is olvasó felnőtté váljanak. :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem