témák
nem vagy egyedül
Integrált játszótér

Tudjátok, hogy nálunk, egészen pontosan Zalaegerszegen avattak először integrált játszóteret a Közép-európai régióban? Ez az eset 2008-ban történt és azóta is szép számmal szaporodnak az ilyen közösségi terek. Mostani cikkünkben áttekintjük, mi is ez a játszótéri forma, hátha Ti is kedvet kaptok kilátogatni egy-egy ilyen helyszínre játszani.

 

Az integrált játszótereken a játékok olyan elemeket tartalmaznak, melyek nem csak az ép, hanem a sérült gyermekek számára is lehetőséget kínálnak az önfeledt játszásra. Például Budán, a Korai Fejlesztő Központban található integrált játszótéren olyan speciális eszközök is megtalálhatóak a hagyományos eszközök mellett, mint például a hangfal, mely a hallássérült és az autista gyermekek számára fontos, akik egy ütő segítségével megszólaltathatják a különböző hangokat kiadó, felfüggesztett korongokat, vagy a tükörfal, mely a látássérültek játékszere.


Miért hasznos az integrált játszótér? Számos kutatás és megfigyelés igazolja azt a tényt, hogy a gyermekekben négy éves korukig nem születik meg az előítélet. Éppen ezért, ha már pici korban találkoznak sérült gyermekekkel, észrevétlenül is kialakul az az elfogadás, ami az egész életüket végig kísérheti. Természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a sérült gyermekek mennyi segítő technikát elsajátíthatnak az egészséges társaikkal történő játszás közben, mennyi ismerettel gazdagodhatnak és leginkább milyen sok önbizalomra tehetnek szert, ha úgy érzik, semmiféle hátránnyal nem rendelkeznek a játszótéren.

 

 

Ti játszottatok már integrált játszótéren? Ha van kedvetek, osszátok meg velünk tapasztalataitokat!

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem