témák
nem vagy egyedül
Fussunk, fussunk, szaladjunk!


Egy kicsi gyermeknek rengeteg mozgásigénye van, ezt minden édesanya, édesapa és gyermekekkel foglalkozó szakember megfigyelheti.  Sőt, ez a fokozott mozgásigény általában még kisiskoláskorban is megmarad, terjedelme pedig lehet akár 4-5 óra is, amit persze a sok iskolai elfoglaltság mellett sajnos egyre nehezebb kielégíteni. Pedig a futás egy gyermek életében nagyon hasznos és fontos tevékenység, hiszen a motorikus képességek a nagymozgásokkal fejlődnek igazán. Nem beszélve az izomzat és az állóképesség, a kitartás, valamint az akaraterő fejlődéséről.


Mi minden fejlődik még a futás során? Például gyermekünk mozgáskoordinációja, megtanulja saját testének határait, ami egyébként az én-tudat kialakulásában és fejlődésében is fontos tényező. Megismeri az erejét, a teste futás közbeni reakcióit, megtanulja jól beosztani energiáját és a téri viszonyokkal is észrevétlenül megismerkedik.  


De nem csak a fentiek miatt fontos a futás! Az egyik legegyszerűbb módon e tevékenység során alakul ki ugyanis az észlelés-érzékelés pontosabb működése is, hiszen futás közben a közelségre, távolságra, magasságra, mélységre is gyorsabban kell reagálni, így ez a szinte bárhol és bármikor végrehajtható nagymozgás a gyors reagáló képesség kialakulásában is segít.


És azt gondoltátok volna, hogy e közben a tevékenység közben az egyensúlyérzék is fejlődik? Pedig így van! Gyors tempó mellett kell bevenni a kanyart, elfutni fogócskázás közben a társak elöl, ezek mellett pedig az egyensúlyérzék is észrevétlenül is fejlődik.

 

 

Végezetül fogócskázáskor, kidobósozáskor, vagy házi futóversenyek, váltóversenyek során a szociális készségek is fejlődnek: szabályokat betartani, közös élményekben részt venni, együtt küzdeni a társakkal egy közös célért a társas kapcsolatok kialakulásában és megszilárdulásában is fontos szerepet tölt be.  

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem