témák
nem vagy egyedül
Unatkozik? Semmi vész!

Gondoltátok volna, hogy az unatkozás kifejezetten fontos a gyermekek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából? Kutatások bizonyítják, hogy az unalom segíti a kreativitás kibontakozását. Ne féljetek tehát tőle, ha kicsijeitek néha unatkoznak, sőt, engedjétek, hogy saját maguk találjanak kiutat ebből az állapotból! Hogyan segíthetitek ezt a folyamatot? Íme három ötlet:


Ne iktassatok be túl sok programot gyermekeitek napirendjébe!


Legyen idő szabad játékra és unatkozásra is, hiszen így adhatunk leginkább teret annak, hogy gyermekünk felfedezze azt a tevékenységet, amiben igazán örömét leli.


Ne akarjátok azonnal lekötni!


Hagyjatok időt arra, hogy gyermeketek feltalálja magát a nagy semmittevésben és olyan tevékenységbe kezdjen, amiben ki tud teljesedni!


Segítsetek ötletekkel!


Néha nem könnyű igazán kreatív tevékenységet ajánlani gyermekünknek az „unatkozom, mit csináljak?” kérdés felbukkanásakor, erre az esetre lehet hasznos segítség az „Unatkozom-doboz” megalkotása. Keressetek egy szép dobozt és tegyetek bele sok papírfecnit, melyekre klassz ötleteket írtok, ha pedig elönti őt az unatkozás, máris húzhat egyet belőle.

 

Ha megteremtitek annak a lehetőségét, hogy gyermeketek ne csináljon semmit, arra ösztönzitek őket, hogy feltalálják magukat és olyan játéktevékenységbe kezdjenek, amivel kreativitásukat, fantáziakészségüket fejleszthetik – ezek pedig mind nagyon fontos tulajdonságok nem csak egy gyermek, hanem egy felnőtt esetében is.

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem