témák
nem vagy egyedül
Milyen házimunkát bízhatunk a 2-3 évesekre?

Általában 2 éves korra már minden gyerek szívesen segít a házimunkában. Ahhoz, hogy felnőttkorukra önálló emberekké váljanak, fontos, hogy megtanuljanak önmagukról is gondoskodni, és azokat az alapvető gyakorlati készségeket is kell sajátítaniuk, amikkel rendelkezniük fel a felnőttkori önállóság érdekében. De mik azok a tevékenységek, amiket bátran rájuk bízhatunk ebben az életkorban? Ezeket szedtük össze most nektek (a teljesség igénye nélkül).Legyen ő a viráglocsolás felelőse


Akár az összes otthonotokban élő növény locsolását rábízhatjátok gyermeketekre, de kifejezetten hasznos, ha egyet ki is választotok, és kinevezitek őt a locsolása felelősévé. Ajánljuk nektek például a „fűfejet”, amit akár ti magatok is elkészíthettek közösen (egy kis darab nylon harisnya, fűrészpor vagy virágföld és egy kevés fűmag szükséges csak hozzá). Ez azért ideális, mert a fűfej minden nap igényli a vizet, így gyakran meglocsolhatja, ráadásul nagyon látványos a fejlődése. Természetesen ne várjátok el, hogy minden alkalommal magától eszébe jusson a locsolás fontossága, ha szükséges, jelezzétek neki, hogy elérkezett a tevékenység ideje. Ha minden nap közel azonos időpontban kezditek a locsolást, hamarabb eljön az az idő, amikor már teljesen magától jut eszébe locsolókannát ragadni.


Kapcsolja le a lámpát, ha elhagyja a szobát


A villany lekapcsolása nem csak a rezsiköltség kordában tartása miatt fontos és ezt jó, ha minél kisebb korban megtanulják a gyerekek. Környezetünk védelme érdekében az árammal is takarékoskodnunk kell (csak úgy, mint a többi elérhető energiaforrással). Kezdetben persze valószínűleg minden alkalommal figyelmeztetni kell rá, el ne felejtse lekapcsolni a villanyt, de néhány nap, esetleg hét alatt rutinszerűvé válik majd ez a tevékenység is. És ti nagyon büszkék lesztek rá, amikor már gyermeketek úgy jön ki a szobából, hogy magától lekapcsolja a lámpát. :)

 

Tegye be a koszos ruháit a szennyesbe és segítsen elindítani a mosógépet


A gyerekeknek hihetetlen memóriája van! Elég csak néhányszor látniuk egy-egy mosás elindítását és máris pontosan vissza tudják mondani a gombok nyomkodásának sorrendjét. És ezt jó, ha ki is használjátok és felügyelet mellett rájuk bízzátok a program elindítását is – ahogyan a koszos ruhái szennyesbe tételét is.


Segítsen a takarításban

 

A játékok összepakolása, a porszívózás, a felmosás, a portörlés, az ablakpucolás mind-mind olyan tevékenység, amelybe kicsiteket is bevonhatjátok, örömmel fog segíteni nektek! Ha tisztítószert is használtok, törekedjetek rá, hogy vegyszermentes verzióval dolgozzon gyermeketek, így semmilyen egészségkárosító anyaggal nem találkoznak a házimunka során. Sőt, még kecsegtetőbb lesz a takarítás, ha saját takarítóeszközöket is kineveztek – egy mintás portörlőrongy, egy névre szóló tisztítószeres flakon, és máris hívogatóbb a tevékenység.

 

Teregessen, szedje le a megszáradt ruhákat, párosítsa össze a zoknikat


Ezek különösen izgalmas feladatok egy kicsi életében, ráadásul a zoknik párosítása számtalan készséget is fejleszt – például a logikai, a türelem és a gondolkodás készségét. Sőt, ha a ruhák teregetéséhez csipeszt is használtok, szem-kéz koordinációjuk és finommotorikai készségük is fejlődni fog az ujjak erősödése mellett, ezek a készségek pedig különösen fontosak a későbbi írástevékenység elsajátításához.

 

Van még ötletetek? Küldjétek el nekünk akár e-mailben, akár a facebook-on! És ne feledjétek! Azzal, hogy gyermeketekre bíztok egy-egy fontos feladatot, az önbizalmát is növelitek, hiszen a beléjük vetett bizalom mindennél többet ér! :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem