témák
nem vagy egyedül
Meséljetek minden nap!

Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, az iskolásba lépés idejére egy-másfél évvel előzhetik meg anyanyelvi fejlődésben azokat a kortársaikat, akik nem – vagy nem rendszeresen – hallgatnak mesét. De nem csak ez az előnye a rendszeres mesehallgatásnak. 


A mesehallgatás során a gyerekek új kifejezéseket és szavakat ismernek meg, ezáltal bővül a szókincsük. Ennek köszönhetően a mesét hallgató gyerekek sokkal választékosabban tudják kifejezni magukat, mint mesét nem hallgató társaik. Szintén kutatások igazolják, hogy a mese nem csak a beszédkészségre van jó hatással, hanem fejlettebb gondolkodást is eredményez. Ráadásul a mesét hallgató gyerekek később maguk is olvasókká válnak.


De a mesének nem csak az anyanyelvi fejlesztésben van óriási szerepe: az érzelmekre gyakorolt pozitív hatása is hatalmas! A mese, azon belül is a népmese félelemoldó hatású, méghozzá nagyon erősen, hiszen ezeknek a meséknek mindig van a megoldásra mintája. A meséken keresztül olyan élményeket élhetnek át, olyan mintákkal találkozhatnak a gyerekek, amelyek életük nagy fordulópontjaikban is választ nyújthatnak majd. Ráadásul a jó népmesében mindig élesen elkülönül a jó és a rossz, valamint a mese végén mindig a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig megbűnhődik – ez egy életre szóló erkölcsi útmutatás is lehet.


Az esti mese pedig különösen fontos egy gyermek életében: lezárja a napot, elhozza az elcsendesedést, és a szülő-gyerek közti érzelmi kötődést is megerősíti. Meséljetek, sokat! :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem