témák
nem vagy egyedül
A találós kérdés és a népmese zseniális párosítás!

A népmese napjára időzítve, pénteken jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában, Bajzáth Mária mesepedagógus Népmesekincstár-sorozatának legújabb kötete, a Mi a legerősebb a világon? Ebben a könyvben 400 találós kérdés és 16 talányos mese kapott helyet, amelyeket a mesepedagógus a világ minden tájáról válogatta. Ezek a találós kérdések ráadásul három nehézségi szint szerint tagolódnak (kezdő, középhaladó és haladó), így kicsi és nagy is élvezettel játszhatja őket.


Miért jó találós kérdésekkel játszani? Például azért, mert bárhol és bármikor bevethető ez a játék! Akár otthon vagyunk, akár a dugóban araszolunk, egy jó találós kérdéssel könnyedén értékes perceket szerezhetünk. Ráadásul a találós kérdés, mint műfaj szuper szókincsfejlesztő is, de a nyelvi kreativitást, az olvasás képességét, a figyelmet, a türelmet és a gondolkodást is fejleszti.


De ebben a könyvben nem csak találós kérdéseket találhatunk, hanem 16 talányos népmesét is. Sokszor hangoztattuk már korábban is, hogy a népmesének nagyon fontos szerepe van a gyerekek életében. Talán a legfontosabb tulajdonsága ezeknek a típusú meséknek az, hogy félelemoldó hatásuk van, hiszen ezekben a mesékben mindig van minta egy-egy probléma megoldására. Ráadásul a jó népmesében élesen elkülönül a jó és a rossz, a mese végén pedig mindig a jó győzedelmeskedik, a rossz viszont megbűnhődik. 


A gyűjtemény különlegessége még, hogy a benne található találós kérdések a gyerekek élő ismeretanyagára és aktív szókincsére épülnek, így sikerélményt adnak számukra. Sőt, a megfejtések logikáját a könyvhöz tartozó játékkártyák segítik, amiket a kiadó oldaláról bárki letölthet, itt: http://kolibrikiado.hu/mi-a-legerosebb-a-vilagon


Ezt a nagyszerű könyvet Maros Krisztina gyönyörű rajzai teszik még érdekesebbé és különlegesebbé, szívből ajánljuk 4-től 100 éves korig mindannyiotoknak! :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem