témák
nem vagy egyedül
A Waldorf baba életre kel


A Waldorf elmélet szerint a gyermek a babájában önmagát látja, saját örömét és boldogságát, félelmeit vagy bánatát vetíti ki rá. Éppen ezért ezeknek a babáknak az arcocskája készítésük során csak minimális kidolgozást kap, így játék közben a kisgyermek olyannak látja, amilyennek látni szeretné őt, éppen aktuális hangulatának megfelelően.

 

Köztudott, hogy a játék során a gyermek önmagát építi, saját nehézségeire kap választ, belső feszültségeit oldja és újraéli élményeit. A waldorf baba éppen ezért bizonyos vélekedések szerint a legmegfelelőbb játszótárs. Hiszen egy-egy szerepjáték során, például amikor a kisgyermek úgy tekint a saját babájára, mint anyuka a gyermekére, újraalkothatja az ő kapcsolatát az édesanyjával úgy, hogy babájára tekintve önmaga arcát látja maga előtt a képzelete segítségével.


 A tökéletes waldorf baba számtalan módon juthat leendő kis gazdájához. Az interneten sok örömmel kreatívkodó anyukát fellelhettek, aki foglalkozik ilyen babák varrásával. Kérésre saját elképzeléseiteket is meg tudják valósítani, de természetesen kész kollekcióból is választhattok. Nem elhanyagolandó szempont ezeknél a babáknál a természetesség is, hiszen a legtöbb készítő arra törekszik, hogy minél kevesebb szintetikus anyagot használjanak a varrás során. De a megrendelésen kívül az ügyesebb kezű, varrni szerető anyukák maguk is elkészíthetik gyermekük saját waldorf babáját, hiszen szabásminták és varrási útmutatók is fellelhetőek egy-egy oldalon.

 

Ti hallottatok már a waldorf babáról? Mit gondoltok róla? Ha vannak konkrét élményeitek, sikertörténeteitek, megosztjátok velünk?

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem