témák
nem vagy egyedül
Kütyük nélkül az autóban? Nem lehetetlen!

Te is szülő vagy? Akkor biztosan tudod, milyen nehéz a kicsiket lekötni utazás közben. Pedig a mesenézésen túl is van élet az autóban! Íme néhány egyszerű, gyors és kipróbáltan működő ötlet, amit bevethettek utazás, várakozás közben.

 

 

Beszédjavító, beszédfejlesztő játékok: Az utazás klassz lehetőség különböző artikulációs gyakorlatok végzésére. Ezekre egyébként is érdemes hangsúlyt fektetni az óvodáskorú gyerekeknél, hogy az iskolába lépés idejére minél kevesebb problémás hangzó legyen a készletükben. Ha napi 5-10 percet foglalkoztok ezzel, hatalmas előrelépést tudtok elérni!


Jó játék például különböző állat-, vagy egyéb érdekes hangok utánzása. Kezdheted így: „Háp-háp, ki van itt velünk? Kitalálod? Most te is beszélj az ő nyelvén, mondd, hogy háp-háp!” Ezután jöhet a kismalac (u-i), a pólyás baba (o-á), a farkas (a-ú), a szamár (i-á), vagy a mentőautó (ní-nó) hangja! Figyeljétek közben, hogy áll a szátok! Dobjatok egymásnak puszikat, berregjetek úgy, mint a mellettetek elsuhanó motorok, traktorok!Mondj szavakat felcserélt magánhangzókkal, gyermeked pedig találja ki, melyik szóra gondoltál! Például pöttyöslabda helyett pittyislibdi, túrórudi helyett térérédé. Ez a játék a beszédhanghallás készségét fejleszti, ami az olvasás- és írástanulás egyik fontos előfeltétele. Ha már jól megy a felismerés, próbálkozhat ő is feladványt adni neked.Indulás előtt rögzíts a telefonodra tipikus hangokat, ezeket játszd le gyermekednek: például wc lehúzás, csapnyitás, zuhanyzás, papírlapok összegyűrése, porszívózás. Kitalálja, melyik hang milyen tevékenységhez tartozik?
Játékok a KRESZ-táblákkal: Középső-és nagycsoportos ovisoknál már nagyon érdekes a KRESZ-táblák tanulmányozása, megfigyelése is. Legyen ez a játékotok! Keressetek útközben egy gyakran visszatérő táblát (például a főutat jelző táblát) és versenyezzetek, melyikőtök veszi észre előbb az úton a következőt. Akár mérhetitek stopperórával, hány másodperc múlva látjátok a következőt, de számolhatjátok is őket a haladás közben.Legyen gyermeked a piroslámpa felelőse! Kérd meg őt, hogy figyelje a közlekedési lámpákat és szóljon, ha pirosra váltanak. Sikerül mindig időben szólnia?
Figyeljétek közösen a navigációt! Először is magyarázd el neki, miben segít a navigáció és beszéljétek is meg, milyen színnel jelzi a haladási irányotokat. Szerinte melyik jel jelzi a ti autótokat? Szóljon, ha a kijelzőn rendőrt lát! Nagyobb gyerekek már azt is tudják követni, jobbra, vagy balra kell fordulni, így akár ebben is segíthet neked.Szókincsfejlesztő játékötletek: írj körül egy-egy foglalkozást gyermekednek, ő pedig próbálja meg kitalálni, kire gondoltál! Például te vagy a szakács: „nagy fehér sipkám van, mindig kötényben vagyok, finom ételeket készítek.”


Hány lába van? Beszélgessetek róla, majd kérdezd is meg: hány lába van az egérnek, a madárnak, a póknak, a kutyának, macskának, a csigának, a százlábúnak, az asztalnak, a széknek.


Végezetül jó, ha tudjátok, az unatkozás is fontos része a gyermekkornak! Nem kell mindig arra törekedni, hogy lekössétek őket, mert az unatkozás perceiben kapnak igazán lehetőséget arra a kicsik, hogy feltalálják magukat, gondolkozzanak, megfigyeljenek és összegezzenek. :)

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem