témák
nem vagy egyedül
Beszélgetés Pásztohy Pankával


Éljen-éljen, készül a nyolcadik Pitypang és Lili kötet! :) Mi nagy rajongói vagyunk ennek a kedves mesekönyv-sorozatnak, így a nagy hír apropójából a szerzőnővel, Pásztohy Pankával beszélgettünk egy kicsit. 


 

Kisgyermekfejlesztes.hu: A Pitypang és Lili sorozat hihetetlen népszerűségnek örvend! Nem csak a gyerekek szeretik, hanem a felnőttek is örömmel olvassák, hiszen nem csak édes, de fontosabbnál fontosabb témák is állnak a sorozat középpontjában. Megtanítja például a gyerekeknek a kutyákról való gondoskodás fontosságát, megismerteti velük a segítőkutya fogalmát, vagy a közlekedés szabályait. Úgy tudom, újabb köteten dolgozol éppen, mesélnél erről egy picit?


Pásztohy Panka: A sorozat nyolcadik kötetét rajzolom éppen. Jó éjszakát, Pitypang! lesz a címe, és a saját szobában alvás, az éjszakai állatok és a kistestvér érkezése fog a történet középpontjában állni.

 

 

Kisgyermekfejlesztes.hu: Néhány éve a második Pitypang és Lili kötet Aranykönyv-díjat nyert, mit adott neked ez a fantasztikus elismerés? Honnan szerzed az inspirációt, hogyan születnek meg az újabb témák a fejedben?


P.P.: Kér rész is Aranykönyv díjat nyert. A Szeretem a kiskutyám, és a Gyógyítsd meg a kiskutyám. Tavaly pedig a Pitypang a zebrán a második helyen végzett. Nagyon sokat jelent az olvasók szeretete, a levelek, fotók, mind mind a történet folytatására ösztönöznek.


 

Kisgyermekfejlesztes.hu: Elárulod nekünk, hogyan lettél meseíró?


P.P.: Én nem tartom magam meseírónak, ha meg kell magamat határozni, akkor író-illusztrátort szoktam mondani. Szerintem olyan nincs is, hogy “meseíró”. Gyermekkönyv szerzők vannak. A kérdésre visszatérve, mindig is szeretem történeteket kitalálni. Az egyetemen (MOME) animáció szakra jártam, ezt is tanultuk. A filmektől nagyobbik lányom születése sodort el. A diplomám megszerzésekor még csak két éves volt, és nem szerettem volna egész embert kívánó filmstúdióban elhelyezkedni. Így kezdtem illusztrálni magazinoknak, később könyvkiadóknak. Végül jött az ötlet, hogy a saját meséimet illusztráljam. Szerencsére a kiadóm (Pagony) támogatott ebben.Kisgyermekfejlesztes.hu: Volt olyan egyértelműen megfogható pillanat, amire azóta is tisztán emlékszel?


P.P.: Nem, ez egy hosszú folyamat volt mire az első saját könyvem a polcokra került.

 

 

Kisgyermekfejlesztes.hu: Nem csak meseíró és illusztrátor, hanem anyuka is vagy, ráadásul most egy pici babáról is gondoskodsz. Ezt minden dolgozó anyuka nevében kérdezem: hogyan tudod menedzselni a gyereknevelést a munkáddal? Van valami különleges technikád, amivel beosztod az idődet?


P.P.: Két lányom van. Egy 18 éves, Lili és egy pici, kilenc hónapos Róza. Mindketten igénylik a figyelmemet, így bár a pici nyilván többet, de meg kell magamat osztani. Akkor rajzolok, ha Rózi alszik, vagy például játszik, hintázik az apukájával. Már képes vagyok akár öt perc alatt is haladni. Mikor még tudtunk sétálni menni, az is egy jó alkalom volt. Most a bezártság mindenkit megvisel.Kisgyermekfejlesztes.hu: Mit tartasz a történeteidben, a könyveid hangulatában, tartalmában igazán fontosnak?


P.P.: Szeretem, ha nem öncélú egy mese. Igyekszem mindig tanítani is valamit vele.

 

 

Kisgyermekfejlesztes.hu: Végezetül, beengednél bennünket egy kicsit a „kulisszák” mögé? Hogyan születik meg egy-egy mesekönyv, mi történik az első gondolattól kezdve a kész anyag nyomdába kerüléséig?

 

P.P.: Egész nap történeteken jár az eszem. Ha beugrik valami, bepötyögöm a telefonomba. Aztán mikor van időm, dolgozom rajta. A szöveget én magam is rengetegszer meghúzom, majd átküldöm a szerkesztőnek. Ő is belejavít, amit még párszor küldözgetünk egymásnak, majd befolyatom a tördelőprogramba. A rajzokba már nem szoktak beleszólni. Ha elkészültem, a tördelő fejezi be a munkát. A nyomdából egyszer még visszajön pár oldal, amin a színeket ellenőrizhetjük. A Pesti mese című könyvem nyomdai indításának ott voltam. Nagyon érdekes volt. 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem