témák
nem vagy egyedül
Drámajáték az óvodában

Ti, szülők és pedagógusok biztosan egyaránt találkoztatok már a drámapedagógia fogalmával. Ti, szülők viszont valószínűleg nem tudjátok, hogy ez a fajta foglalkozási forma már az óvodában, kisgyermekkorban is megjelenhet. Lássuk, mi is ez valójában!

 

A drámapedagógia a kislexikon hivatalos meghatározása szerint egy művészetpedagógiai irányzat, amely a dráma és a színház eszközeit sajátos módon használja a nevelésben. Gyakorlatokkal és játékokkal segíti a valóság átélését, az emlékek megőrzését a figyelem fejlesztését, az alkotás szabadságával való megismerkedést, s ezen keresztül a csoport és az egyén fejlődését. 


(Bővebben: www.kislexikon.hu/dramapedagogia.html+&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu#ixzz2BZQRd1Nf)


Ez a megfogalmazás tökéletesen bemutatja, milyen sokrétű és szinte észrevétlen segítséget nyújt egy-egy ilyen foglalkozás. Az óvodáskorban lévő gyerekek egyik legfontosabb tevékenysége ugyanis a játék. Különböző formáinak megnyilvánulását az óvodában is megfigyelhetjük a gyermekeknél. A szerepjáték, a dramatikus játék csak egy-egy példa a sok játéktípus közül, melyek megfigyelhetőek a 3-6 éves gyermekek tevékenységei során.


A drámajáték során a képességfejlesztő, készségfejlesztő hatások észrevétlenül jelentkeznek a gyerekek életében az igazi játékélmény mellett. A foglalkozás egy része irányított, egy része tökéletesen spontán, a forgatókönyvnek csak a vázát készítik el a pedagógusok, a tartalmát azonban maguk a gyerekek adják. Ma már számos könyv, módszertani útmutató, sőt, konkrét mesefeldolgozási lehetőségeket is bemutató kiadvány érhető el, könnyű tehát elmerülni a témában. Lóczi Tünde őszi mesefüzér című kiadványa például hat mesét dolgoz fel úgy, hogy részletesen ismerteti a mesefeldolgozás menetét és lépéseit. Bár a kiadvány elsősorban óvodapedagógusoknak készült, egy kis áttervezéssel Ti, édesanyák is átélhetitek gyermekeitekkel a drámajáték adta élményt, melyhez ez a kiadvány is nagyszerű segítséget nyújt. 


Akik pedig pedagógusként érdeklődnek ez iránt az irányzat iránt, böngésszék a Magyar Drámapedagógiai Társaság honlapját (www.drama.hu), hiszen rendszeresen indítanak akkreditált drámapedagógus képzést, ahol minden érdeklődő megismerheti ezt a különleges, játékos, mély és igen népszerű pedagógiai irányzatot. Óvónénik, óvóbácsik, tanfolyamra fel! Bővítsétek ismereteiteket, hogy minél több eszközzel tudjátok fejleszteni a gyermekeket!

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem