témák
nem vagy egyedül
Megkésett beszédfejlődés

Ha egy gyermek 18 hónapos korától kezdett el beszélni sok hibával, de a beszéd a kommunikáció eszközévé vált, megkésett beszédfejlődésről beszélünk. Jellemzője, hogy ép értelem és ép érzékszervek megléte mellett a gyermek beszédfejlődése lemarad a megfelelő beszédszinttől.

 

A megkésett beszédfejlődés oka lehet halláskárosodás, értelmi fogyatékosság, genetikai rendellenesség. Okok lehetnek még továbbá agyi sérülések, szülési rendellenességek és perinatális, azaz a születés körüli időre visszavezethető ártalmak.


Tünetei sokfélék lehetnek, például elhúzódhat a beszédfejlődés, a raghasználat hibás vagy hiányzó lehet, megjelenhet a hadarás, melyhez akár dadogás is társulhat, illetve a pöszeség, vagy az átlagosnál rosszabb zenei képesség is a megkésett beszédfejlődés tünethordozója lehet.


Ennek a zavarnak a kezelése minden esetben logopédusi feladat, de természetesen a szülői, pedagógusi és más szakemberi együttműködés itt is elengedhetetlen a siker érdekében. Ti, szülők is tudjátok, hogy ha a gyermeket körülvevő, a gyermekkel foglalkozó felnőttek összhangban vannak egymással, azonos eszközökkel dolgoznak, azonos véleményt formálnak, a gyermek fejlesztése sokkal eredményesebben valósul meg. 


Mint minden terápiánál, a beszédfejlesztési terápiáknál is nagyon fontos a türelem, a bizalom, Ti szülők tehát nagy mértékben tudjátok segíteni a foglalkozást azzal, ha türelmesek vagytok. Bízzatok a gyermeketekkel foglalkozó szakemberben és bízzatok a gyermeketekben is, hiszen ha rátalátok a megfelelő terápiára és a megfelelő szakemberre, a ráfordított energiának meg lesz a gyümölcse!


Megkésett beszédfejlődés esetében egyébként a terápia célja elsősorban a beszédkedv felkeltése, szinten tartása, a beszéd kifejező, közlő funkciójának fejlesztése, a szabályrendszerek elsajátítása és a nyelvi szint életkori sajátosságoknak megfelelő megalapozása. Konzultáljatok hát a gyermeketekkel foglalkozó szakemberrel és fogadjátok meg tanácsait, hiszen otthoni gyakorlással a siker garantált! 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem