témák
nem vagy egyedül
Hogyan válasszunk jó mesét? 1. rész: a 3-4 évesek meséi

Három részes cikksorozatunk első részét olvashatjátok el a következőkben, melyben a 3-4 évesek számára ajánlott irodalmi művek kiválasztási szempontjait mutatjuk be.


Ebben a korosztályban a legfontosabb a mozgásos megtapasztalás, hiszen a mozgás ebben az életkorban a feszültség-levezetés egyik legjelentősebb eszköze. Javasoljuk tehát, hogy minél több ritmusos mozgásra épülő irodalmi művet, mondókát, gyerekverset válasszatok gyermekeiteknek!


A jó hangzás és a zeneiség, csakúgy, mint a ritmusosság, szintén nagyon fontos szempont a 3-4 éveseknek történő mese kiválasztásánál, hangsúlyozzunk, meséljünk tehát színesen, széles hangskálát bemutatva! Segítjük a szereplők megkülönböztetését azzal, ha élesen, egyértelműen, könnyen megkülönböztethető hangot hívunk eszközül.


Ebben az életkorban a kicsik emlékezete szemlélethez kötött, tehát a szemléltetés legyen a mesemondás gyakori eszköze. Használjunk bábokat, rajzokat, általunk készített szemléltető eszközöket, melyek akkor igazán a legjobbak, ha egyszerűek és természetes megjelenésűek! Sőt, igazán összetett fejlesztési módszer az, ha a kicsikkel közösen készítjük el a mese/vers szereplőit. Ezeket a szemléltető eszközöket aztán helyezzük el együtt a polcra olyan magasságban, ahonnan ők is bármikor elérhetik őket, így újból életre tudják hívni kedvenc meséiket.  


Ne feledkezzünk meg a biztonságérzetet nyújtó ismétlésről sem, válasszunk tehát olyan meséket, verseket, mondókákat, melyek gyakran élnek ezzel a módszerrel!


Ha mesékben gondolkodunk, a 3-4 évesek számára a legjobb mesetípus az állatmese. Ez a mesetípus a legősibb mese, egészen az állatmítoszokig nyúlik vissza, mely mindig életbölcsességeket közöl és mindig az emberi rosszaságokat buktatja le. Ezekben a mesékben az állatok az emberrel egyenrangú módon gondolkodnak, beszélnek, viselkednek. Az állatmesék mindig egyszerűek és rövid történetűek, így tehát tökéletesen megfelelnek a 3-4 éves kicsik igényeinek.


Végezetül ajánlunk Nektek négy gyűjteményt, melyben rengeteg ennek az életkornak gyűjtött mesével, verssel, mondókával találkozhattok. Az óvodások verseskönyve, a Cini-cini muzsika életkoroknak megfelelően bontja fel tartalomjegyzékét, csakúgy, mint az Icinke-picinke népmesegyűjtemény, könnyű tehát megfelelő verset, mesét választani belőlük gyermekeinknek.


Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című verseskönyve csupa kedves, minden felnőtt számára ismerős verset tartalmaz, Móra Ferenc Sétálni megy Panka verses meséi pedig ritmusos, csilingelő rímeket rejtegetnek az őt hallgató picik számára.


Cikksorozatunk második részében a 4-5 évesek meséivel foglalkozunk majd, várunk vissza Benneteket!

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem