témák
nem vagy egyedül
A báb életre kel: a bábozás lélektana

Tudjátok, hogy egy-egy báb életre keltésével csodákra lehetünk képesek, ha a gyerekek oldásáról van szó? A következőkben a bábozás lélektanáról és szabályairól olvashattok.


A bábjáték kétféleképpen jelenik meg a kisgyermekek életében: ha nekik báboznak, és ha ők maguk báboznak. Amikor egy felnőtt a báb mozgatója, a gyerekek lenyűgözve nézik: egyrészt azért, mert a báb egyenrangú félként jelenik meg, ugyanakkor ott van mögötte a biztonságot nyújtó felnőtt jelenléte is. Másrészt azért, mert ha egy báb színes, figyelemfelkeltő, az megragadja őket és segítségükkel teljesen beleélik magukat a bábjátékba.  Mire figyeljünk, amikor gyermekeinknek bábozunk? Az egyik legfontosabb szabály, hogy bábunk ne legyen kioktató, ne próbáljuk meg játékos jellegét direkt módon felhasználni gyermekeink nevelése során.  Inkább ágyazzuk kerek történetbe mondanivalónkat, játszunk el egy-egy mesét, melyből gyermekünk szinte észrevétlenül megérti majd üzenetünket. Mindig oldott légkörben, vidáman, kötöttségek nélkül bábozzunk, legyen a hangulat különleges és varázslatos!


A báb legyen egyszerű, lehetőleg készüljön természetes anyagból, legyen igényes, szép munka! Kisebb gyerekeknél részesítsük előnyben a puha, meleg állatbábokat, melyeket kezünkre húzva simogatásra, érintésre is használhatunk.


Kezdetben, 3-4 éves korban ne használjunk paravánt bábozásunkhoz, mert ez sokszor félelmetes is lehet a kisgyermekek számára. Ebben a korban a gyerekek érdeklődését a báb mozgása kelti fel, legyen hát életünkben mindennapi szereplő a báb! 5-7 éves korban már komplett előadásokat is tarthatunk gyermekeinknek. Ilyenkor már használhatunk paravánt is, hiszen ebben a korban gyermekeink már nem félnek a félig láthatatlantól, ekkor már pontosan tudják, ki irányítja a bábokat. Ebben az életkorban már nyugodtan jelenjenek meg a hétköznapi élet szereplői is báb formájában: egy kislány báb vagy egy doktornéni báb például az orvostól való természetes félelem oldásában is segíthet. Ilyenkor már a kesztyű-, az ujj-, vagy a kézfejre húzható báb mellett használjunk fakanálbábokat is, melyek még érdekesebbé válhatnak, ha együtt, a gyerekekkel készítjük el.


Egy-egy báb elkészítésében csak a fantáziánk szabhat határt és ne felejtsük el: mindent használhatunk, ami szép és természetes. Akár termésből, például az ősz kedvenc terméséből, a gesztenyéből is készíthetünk eszközöket.   


Végezetül nézzük, mi történik akkor, amikor a gyermek bábozik. Amikor egy gyermek magától bábozik, közel érzi magát hozzá, hiszen ő irányítja, általa fejezhet ki érzelmeket úgy, hogy közben mégsem ő mondja ki érzelmeit. Feszültségét is le tudja vezetni a báb segítségével, hiszen belevetíti bábjába konfliktusait és segítségével ki is tudja játszani azokat. Ha elbújik a báb mögé, sokkal könnyebben mondja ki az őt foglalkoztató problémákat és sokkal könnyebben leküzdi gátlásait.Bábozásra fel! Higgyétek el, Ti, felnőttek is nagyon fogjátok élvezni! 

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem