témák
nem vagy egyedül
Péterke hallani fog

Augusztus végén megjelent a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete tagtársa, Benyovszky Tóth Anita gyermekkönyv sorozatának első kötete "Péterke hallani fog" címmel, a Palimpszeszt-PRAE.HU gondozásában, amely egy hallássérült kisfiú történetét meséli el a hallássérülés felfedezésétől a hallókészülékkel való hallás- és beszédtanulás kezdetéig. Megyeri Tímeának, az Egyesület elnökének az összeállítását olvashatjátok.


A könyv színes és részletes illusztrációi segítséget nyújtanak a hallássérült gyerekek szüleinek abban, hogy a hallókészülék-viseléssel járó napi nehézségeket, különleges helyzeteket (állandó orvoshoz járás, illesztékkészítés, hallásvizsgálat, szurdopedagógiai foglalkozások, stb.) elmagyarázhassák gyerekeiknek.


„Mivel minden hallássérült gyerek története más és más, az illusztrációk mellé írt rövid szövegeket minden szülő úgy alakítja, ahogy az ő gyerekével történtek az események. Van olyan kisgyerek, aki még hallott babakorában, van, aki már siketen született. Van, akinek kisebb mértékű volt a hallássérülése és megfelelő megoldásnak bizonyult a hallókészülék, van, akinek olyan súlyos volt a problémája, hogy csak részben, vagy egyáltalán nem hallotta meg a hangokat, beszédet. Akik a hallókészülék mellett maradtak, azoknak a családoknak ezzel a mesekönyvvel be is fejeződik a történet. Akik cochleáris implantátumot kaptak, mint végül az én kisfiam is, azoknak ez a történet úgy mesélhető, hogy sajnos nem volt elég a hallókészülék, mert nem értették meg a beszédet, nem tanultak meg beszélni.

Ez a gyermekkönyv segítséget nyújthat azokban a halló gyerekközösségekben is, ahová bekerül egy nagyothalló vagy siket kisgyerek – hogy előmozdítsa a befogadást, lehetőséget nyújtson ennek a „másságnak” az elfogadására. Olyan halló családok könyvespolcára is ajánlom, akik elfogadásra, a „másság” megismerésére kívánják nevelni gyermekeiket.” - írja a szerző, Benyovszky Tóth Anita.


További információk a mesekönyvről, a róla vezetett blogról és a szerzőről az Egyesület honlapján olvasható, itt: http://www.macie.hu/index.php/ut-a-hallashoz/eletcivel/316-peterke-hallani-fog

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem