témák
nem vagy egyedül
Népmese, a félelemoldó csodaszer

Tudjátok, hogy a népmesének félelemoldó hatása van? Méghozzá nagyon erős, hiszen ezeknek a meséknek mindig van a megoldásra mintája. A következőkben az óvodáskorra jellemző érzelmekkel foglalkozunk.


Az óvodáskor érzelmei általában gyors lefolyásúak és változékonyak, melyek nagyjából 5 éves kortól válnak tartósabbá. Szintén ebben a korban lehet megfigyelni azt is, hogy az érzelmek differenciálódni kezdenek, azaz a gyerrmekek egyre jobban meg tudják különböztetni a különböző emberek felé érzett és mutatott érzelmeiket.


Lássunk néhány konkrét érzelmet, mely az óvodáskorú gyermekekre jellemző.


Ebben az időszakban jelentkezik a dackorszak, általában 3 éves kor körül, amikor a gyerekek önállóak akarnak lenni és mindent segítség nélkül, egyedül szeretnének véghezvinni. A dackorszaknak tehát az a kiváltó oka, hogy a gyerekeknek céljaik vannak, amiket szeretnének egyedül megoldani, hiszen nagyon erős én-tudatuk és akaratuk van. Fontos, hogy ilyenkor engedjük a határok önálló megtalálását, de természetesen segítsük ezt a folyamatot és jelöljük ki egyértelműen, melyek ezek. Ez a határozottság a gyermek számára is biztonságot jelent.


Szintén az óvodáskorra jellemző a félelem megjelenése, mely a mesék hatására is kialakul. Ne ijedjünk meg, ha azzal találkozunk, hogy gyermekünk fél valamitől, ez ennek a kornak a természetes velejárója! Mindenkinek vannak félelmei, ezek alól gyermekeink sem kivételek, próbáljuk sok mesével segíteni a félelemoldást, adjunk meséken keresztül megoldási lehetőségeket. Vissza is kanyarodnánk cikkünk bevezető részéhez, mely szerint a népmesének félelemoldó hatása van, hiszen ezekben a mesékben mindig van minta a megoldásra. Ne felejtsük el azt sem, hogy a jó mesében mindig élesen elkülönül a jó és a rossz, valamint a mese végén mindig a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig megbűnhődik.


Általában 5-6 éves korban jelenik meg egy újabb félelem, a haláltól való félelem is. Ilyenkor döbbenek rá a gyermekek, hogy valaminek vége lehet. Azoknak a gyerekeknek, akik már konkrétan megtapasztalták a halált, az élet elmúlását, nagyon fontossá válik az idő, különös érdeklődést mutatnak a napok, órák irányába és foglalkoztatja őket, hogy hány nap, óra van még hátra egy bizonyos eseményig.


A barátság érzésével, az együttérzéssel szintén az óvodáskorban találkoznak először a gyermekek, hiszen az óvodában társas kapcsolataik alakulnak ki, ebben a közegben szociális helyzetben élnek. Az ebben a korban kialakuló barátságoknak azonban általában rövid életük van és külső tényezők is erősen befolyásolják (például kinek milyen játéka van, ki kivel játszik többet).


Összegzésünkből reméljük, Ti is betekintést tudtatok nyerni ennek a kornak a fontos változásaiba és tudván ezeket türelemmel és megértéssel tudjátok majd kezelni az esetleges nehéz pillanatokat is!

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem