témák
nem vagy egyedül
Kokas-módszer: Személyiségfejlesztés zenével

A Kokas-módszernek erős személyiségformáló hatása van. Ez a játékos zenei foglakozás észrevétlenül fejleszti többek közt a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskoordinációját, önértékelését és kreativitását. A következőkben Dr. Kokas Klára módszerével foglalkozunk.


Ennek a játékos zenei foglalkozásnak az alapja az ének, a mozgás, a komolyzene hallgatás, mely során a gyermekek zenéhez kapcsolódó egyéni megnyilvánulásai jutnak felszínre. A módszer észrevétlenül fejleszti a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskoordinációját, önértékelését, képzeletvilágát, kreativitását és figyelemösszpontosítását.


A módszer alapelve az egyén tisztelete. A zene befogadását, a zenei elmélyülést spontán mozdulatok segítik. Ezekből mozdulatkompozíciók, megjelenítések születnek, melyeket a gyermekek egyénileg vagy szabadon választott társakkal alkotnak. Az éneklés örömének köszönhetően, valamint a zenéhez kapcsolódó mozgás során kialakul a kreativitás, az önkifejezés biztonsága és a kapcsolatteremtő képesség. A foglalkozások alatt elhangzó daloknak a magyar népdal az alapja,ezekre épülve fejlesztik a gyermekek zenei hallását és dallamalkotó improvizációját.  


A módszer komplexitása abban áll, hogy a zenei mozgást a gyermek kifejezi táncban, ábrázolásban, szavaiban, miközben érzelmeiben együtt él e kifejezésmódokkal. Mikor a gyermekek megtapasztalják a képzeletükben fellendülő mozgás örömét, mikor eltáncolják örömüket, fájdalmukat, sőt álmaikat is, akkor valóban katarzis élményben részesülnek. Hogy az újdonság erejével ható élmények mellett biztonságban is érezhessék magukat a gyermekek, a foglalkozásoknak rendszeresen visszatérő elemei vannak, mint például a bevezető dal, a névéneklés, a dramatizálás, a zenehallgatás, a tánc, vagy a búcsúdal.


Ha szeretnétek többet megtudni a Kakas-módszerről, látogassátok meg Dr. Kokas Klára weboldalát, a www.kokas.hu –t, ahol sok egyéb információ mellett Kokas-módszerre épülő foglalkozásokat tartó műhelyekre is bukkanhattok.

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem