témák
nem vagy egyedül
A Delacato-módszer

A Delacato-módszer mozgásos-érzékszervi típusú, idegrendszert fejlesztő módszer, amely igen hatékony a fejlődésükben elmaradt gyermekek esetében.


A módszert Carl Henry Delacato neurológus fejlesztette ki, aki szerint a mozgásfejlődés szoros kapcsolatban áll az idegrendszer fejlődésével. Véleménye szerint ha a mozgásfejlődés valamelyik szakasza kimarad, vagy nem rögzül eléggé, a hozzá kapcsolódó idegrendszeri központok (például az érzékelő vagy irányító központok) sem fejlődnek eléggé. Ezeknek a területeknek a nem megfelelő működése pedig különböző problémákhoz, például viselkedési zavarokhoz, tanulási nehézségekhez vezethet. Delacato szerint az idegrendszer egy-egy területének fejlettségéről az alapvető mozgások adnak számot (például a mászás, a kúszás, a járás, stb.), ezek mutatják meg ugyanis, hogy mely területnek van szüksége fejlesztésre. Éppen ezért szakértői csoportjával kidolgozta módszerét, melyben a mozgás minden szintjét újraélik a gyermekek és ezeknek az újraéléseknek köszönhetően behozhatják lemaradásukat.


Erre a módszerre épül például az ún. Alapozó Terápia is, melyről az Alapozó Terápiák Alapítvány weboldalán is tájékozódhattok, itt: http://www.alapozoterapiak.hu  Kép forrása: Voicesnow.org

kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem