témák
küldd be

Küldd be Te is saját
tapasztalatodat fotóval
vagy fotó nélkül
küldd be

Tedd fel Te is
kérdésedet!


Fordulj hozzánk
bizalommal!
Amennyiben
tudunk, segítünk!
nem vagy egyedül
picture
mask
logo
Iskolaérettség: a kudarctűrés képessége
Ahhoz, hogy gyermekünk sikeresen vegye az iskolai akadályokat, fontos, hogy a kudarctűrő képessége is fejlett legyen. Mit jelent ez és hogyan tudjuk fejleszteni szülőként? Olvassatok tovább, adunk néhány tippet nektek!
picture
mask
logo
Krealáda, kézműveskedés házhoz szállítva
Hallottatok már a Krealádáról, ezekről az izgalmas, érdekes, kreatív dobozokról? Ha még nem, olvassatok tovább, mert szuper dologgal bővült az otthoni foglalkozások tárháza!
picture
mask
logo
Beszélgetés Pásztohy Pankával
Készül a nyolcadik Pitypang és Lili kötet! Ennek apropójából a szerzővel, Pásztohy Pankával beszélgettünk.
picture
mask
logo
HELLOMYWALL – színezz világot magadnak!
A te kisfiad is dínó-mániás? Vagy keresel egy különleges élményt adó meglepetést a nyuszi nevében, ami a klassz időtöltés mellett többcsatornás készségfejlesztést is rejt magában? Akkor most figyelj, mert a HELLOMYWALL neked készült!
picture
mask
logo
Kütyük nélkül az autóban? Nem lehetetlen!
Te is szülő vagy? Akkor biztosan tudod, milyen nehéz a kicsiket lekötni utazás közben. Pedig a mesenézésen túl is van élet az autóban! Íme néhány egyszerű, gyors és kipróbáltan működő ötlet, amit bevethettek utazás, várakozás közben.
picture
mask
logo
Hogyan nevelj boldog gyereket – útmutató szülőknek
A Kolibri Kiadó nemrég egy nagyszerű könyvet jelentetett meg. A Hogyan nevelj boldog gyereket egy Montessori-módszerre épülő szülői útmutató, de ennél talán még több is. Ezt a kiadványt mutatjuk be most nektek.
picture
mask
logo
Meséljetek minden nap!
Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, az iskolásba lépés idejére egy-másfél évvel előzhetik meg anyanyelvi fejlődésben azokat a kortársaikat, akik nem – vagy nem rendszeresen – hallgatnak mesét. De nem csak ez az előnye a rendszeres mesehallgatásnak.
picture
mask
logo
Milyen házimunkát bízhatunk a 2-3 évesekre?
Ahhoz, hogy gyermekeink felnőttkorukra önálló emberekké váljanak, fontos, hogy megtanuljanak önmagukról is gondoskodni, és azokat az alapvető gyakorlati készségeket is kell sajátítaniuk, amikkel rendelkezniük fel a felnőttkori önállóság érdekében.
picture
mask
logo
Unatkozik? Semmi vész!
Gondoltátok volna, hogy az unatkozás kifejezetten fontos a gyermekek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából, és segíti a kreativitás kibontakozását is?
picture
mask
logo
Fussunk, fussunk, szaladjunk!
A futás egy gyermek életében (is) nagyon hasznos és fontos tevékenység, hiszen a motorikus képességek a nagymozgásokkal fejlődnek igazán. Hogy mi minden fejlődik még a futás során? Összegyűjtöttük nektek.
picture
mask
logo
Győzzük le a hisztit - íme egy hatékony módszer!
Kisgyermekkorban, másfél-két éves kor körül, teljesen természetes módon megjelenik a hiszti a családok életében. Minden gyerek más és más, ezért nem mindenkinél érhetünk el sikert ugyanazzal a módszerrel, de van egy, ami igen jó arányban működik, ezt mutatjuk be most nektek.
picture
mask
logo
Válás után – hogyan tovább?
A kicsiknek nehéz és megterhelő a különválás után megszokni a megváltozott élethelyzetet. Van azonban három fontos tanács, ami segíti az elfogadást, ezeket gyűjtöttük össze nektek.
picture
mask
logo
Készítsetek fejlesztőjátékot legóból!
Mutatunk most nektek három legóból elkészíthető, "csináld magad" fejlesztőjátékot, melyek egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek és nagyszerű képességfejlesztők.
picture
mask
logo
Milyen a jó mesekönyv?
Egy gyermekkönyv kiválasztásakor néhány szempontot érdemes figyelembe vennünk, ha azt szeretnénk, hogy értéket közvetítsen gyermekünk számára és rendszeresen le is kerüljön a könyvespolcról. Olvassátok el a mi 4+1 tanácsunkat a jó gyermekkönyv kiválasztásához!
picture
mask
logo
Félelem és szorongás –segítsünk legyőzni!
A kicsik életében előbb utóbb megjelenik a félelem, és ez teljesen normális jelenség. Mi, felnőttek segíthetünk a félelem leküzdésében támogató hozzáállással, és néhány egyszerűen alkalmazható gyakorlattal. Ehhez adunk most pár tanácsot nektek.
picture
mask
logo
A testtudat kialakulása
Ahhoz, hogy gyermekünknek legyen testfogalma, nem csak külső visszaigazolásra van szüksége, hanem meg kell tanulnia a testrészei neveit, funkcióit és elhelyezkedését is. Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot? Ehhez adunk most néhány tanácsot nektek.
picture
mask
logo
Matricával a finommotorikai fejlesztésért
Gondoltátok volna, hogy a gyerekek nagy kedvence, a matricázás nagy hatékonysággal bevethető az ujjak ügyesítésében is? Mostani írásunkban a kéz és az ujjak finommotorikai fejlesztési lehetőségeivel foglalkozunk.
picture
mask
logo
Kisgyermekkori idegen nyelvi fejlesztés
Lássuk, mi tudható jelenleg a gyermekkori idegen nyelvi fejlesztésről a legfrissebb kutatások tükrében!
picture
mask
logo
Így készítsetek egyszerűen gyermekhangszereket!
A zenei nevelés hihetetlenül fontos része a gyermekekkel való foglalkozásnak, hiszen a dallam, a ritmus annyi mindenre hat pozitívan! Most két nagyon egyszerűen elkészíthető gyermekhangszert mutatunk nektek, próbáljátok ki Ti is!
picture
mask
logo
A legegyszerűbb fejlesztő játékok egyike: a labda
A labdát minden gyerek szereti, de hogy pontosan miért is nevezzük a legegyszerűbb fejlesztő játékok egyikének? Lássuk!
picture
mask
logo
SzóKiMondóka játékcsomagok: négy játék egy dobozban
Azt a két fantasztikus játékcsomagot ismerhetitek meg, mellyel sokrétű és sokféle foglakozást tarthattok gyermekeiteknek és óvodásaitoknak is.
picture
mask
logo
Új élet, új mosoly- mesekönyv a vesebetegségről és a szervátültetésről
Íme egy újabb fantasztikus és hiánypótló segítő mesekönyv, az Új élet, új mosoly! :)
picture
mask
logo
Finommotorikai fejlesztőjáték: házi készítésű almafa
A tépőzárral rögzíthető alma leszedése/feltevése fejleszti a finommozgásokat, elmélyíti a türelmet, jó hatással van a logikai készségre, és persze számolni is tanulhatunk a tevékenység közben.
picture
mask
logo
Milyen a jó játék?
Manapság a játékboltok valódi és virtuális polcai tele vannak különlegesebbnél különlegesebb játékkal, megtalálni a tökéletest azonban nem is olyan egyszerű. Olvassátok el hasznos tanácsainkat a megfelelő játék kiválasztásához!
picture
mask
logo
P•COQ, a testre szabható bábszínház
A P•COQ bábszínházat újrahasznosított, természetes, tartós, illetve könnyen lebomló anyagokból készítik, saját kezűleg, sok szeretettel.
picture
mask
logo
Interjú Vadadi Adriennel
Ismerjétek meg a Leszel a barátom?, az Óvodás lettem sorozat és a napokban megjelent Alma u. 22. szerzőnőjét, a Pagony óvónénijét, Vadadi Adriennt! :)
picture
mask
logo
Mesekavics
Ezek azok a szépséges kavicsok, melyek főként gyönyörű színekben pompázó állatokként keltek az egyszerű szürkeségből életre. És hogy mi mindenre használhatóak azon kívül, hogy jól esnek a szemünknek? Erről is beszélgettem Parádi Orsival, a mesekavicsok alkotójával.
picture
mask
logo
Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod!
Ezekből a kedves kis meséiből kiderül, melyik betegség mitől van, mit tegyünk, ha betegek vagyunk, és ami a legfontosabb, megtanítja a gyerekeknek, hogy egyik betegségtől, sőt az oltástól sem kell félnünk.
picture
mask
logo
Finy Petra: A csodálatos szemüveg
2011-ben jelent meg a Herbszt László illusztrációival gazdagított mesekönyv, mely szemüveges kisgyerekeknek segít elfogadni a tényt, a szemüveg nem hiba, sőt, nagyon is vagány!
picture
mask
logo
A nem folyamatos beszéd korszaka
Logopédus szakemberek szerint 3 éves kor körül jelenhet meg az úgynevezett nem folyamatos beszéd korszaka, ezzel foglalkozunk most.
picture
mask
logo
A legegyszerűbb fejlesztő játékok egyike: a hinta
A gyerekek többsége nagyon szeret hintázni. Egészen pici kortól érdemes hát minél többet ezt az eszközt használni otthon és a szabadban is (csecsemőkorban szívből ajánljuk nektek a bölcső használatát), hiszen az élményen kívül sok mindent fejleszt a hintázás.
picture
mask
logo
Beszélgetés Rumini megálmodójával, Berg Judittal
Berg Judittal, Rumini megálmodójával beszélgettünk, fogadjátok szeretettel ezt a különösen kedves, személyes történetekkel teli interjút!
picture
mask
logo
Az óvodai gondozásról
Az óvodai nevelés része a gondozás is, amely azt jelenti, hogy a gyermekek alapvető szükségleteit mi, pedagógusok kielégítjük. Összeszedtük nektek a gondozás területeit, cikkünkben ezekről olvashattok.
picture
mask
logo
Interjú Beck Andreával
Ezúttal Lola megálmodójával, az Aranykönyv-díjra jelölt Titoktündér mesekönyvek szerzőnőjével, Beck Andreával beszélgettem.
picture
mask
logo
Egyszerű fejlesztő játékok: 5-6 évesek játékai
Két részes fejlesztő játékgyűjteményünk első része a 3-4 évesek egyszerűen játszható játékait tartalmazta. Most pedig ismerjetek meg néhány gyors játékot, melyet 5-6 éves gyermekekkel való foglalkozáshoz ajánlunk.
picture
mask
logo
Beszélgetés Bartos Erikával
Bartos Erikával készült interjúnkat olvashatjátok, fogadjátok szeretettel!
picture
mask
logo
Egyszerű fejlesztő játékok: 3-4 évesek játékai
Játékgyűjteményünk a 3-4 évesek egyszerűen játszható játékait tartalmazza. Ez a játékgyűjtemény pedagógusoknak és szülőknek is használható gyakorlatokat tartalmaz, melyeket beillesztve az óvodai napirendbe, vagy az otthoni együttlétekbe, játékos fejlesztést valósíthatunk meg.
picture
mask
logo
Az otthonhagyás szabályai
Legyen bármilyen életkorban gyermekünk, van néhány alapszabály, amit szükséges betartanunk akkor, amikor hosszabb-rövidebb időre elmegyünk otthonról gyermekünk nélkül. A következőkben ezekről a szabályokról olvashattok.
picture
mask
logo
Táplálkozás a zavarok elkerülése érdekében
Tévhit, hogy táplálkozási zavarok csak kamasz-, vagy felnőtt korban jelentkezhetnek. Sajnos már kisgyermekkorban is komoly problémákkal találkozhatunk, ezért nagyon fontos, hogy mi, felnőttek tudatosan foglalkozzunk gyermekünk táplálkozási szokásainak kialakításával.
picture
mask
logo
A hiperaktivitás tünetei
Az utóbbi években hajlamosak vagyunk egy-egy izgő-mozgó kisgyermekre kijelenteni, ő bizony hiperaktív. Ez azonban egy rendkívül összetett viselkedési zavar, számtalan tünettel és csak ezeknek az együttes fennállása esetén diagnosztizálható. Hogy mik ezek a tünetek? Összegyűjtöttük nektek.
picture
mask
logo
Az alvászavarokról
Éjszakai felriadás, éjszakai vándorlás, lidérces álmok. Most az alvászavarokkal foglalkozunk.
picture
mask
logo
Lámpalány meséi
Minden gyermek életében eljön az a pillanat, amikor rövidebb vagy hosszabb időre félelmet érez a sötétben. Most egy olyan mesekönyvet ajánlunk nektek, ami rossz alvóknak szól, olyan piciknek, akik nem érzik jól magukat a sötétben.
picture
mask
logo
Napi rutin gyermekeink életében
Sok kisgyermekes szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy néha bizony nehéz megtartani a rendszert gyermekeink életében. Holott ez nagyon fontos lenne, cikkünkben elmondjuk, miért.
picture
mask
logo
Péterke beszélni fog
Péterkéről, a hallássérült kisfiúról újabb könyv jelent meg nemrég. A mesekönyv azt az utat járja be, melynek végén az implantációs műtétnek köszönhetően Péterke most már hallássérültként is hallja a hangokat.
picture
mask
logo
Boldizsár Ildikó: Meseterápia
Boldizsár Ildikó könyve azoknak íródott, akik értik vagy érteni szeretnék a meséket. Meseterápia című művét ajánljuk most nektek.
picture
mask
logo
Konfliktusok az óvodában
Minden óvodáskorú gyermeket nevelő felnőtt találkozott már a gyermekek közt időnként felbukkanó konfliktusok különböző formáival. Hogyan reagáljuk egy-egy helyzetben, hogyan segítsük át gyermekeinket a nehéz pillanatokon? Cikkünkben ezekkel foglalkozunk.
picture
mask
logo
Visszaesés a szobatisztaságban
Olvasónk, Annamari kérdése indította útjára cikkünket, mely a szobatisztaságban történő visszaesés lehetséges okaival foglalkozik és néhány ötletet is ad nektek annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben álljanak vissza a dolgok a régi kerékvágásba.
picture
mask
logo
Dohányzásmegelőző program óvodáskorban
Az egészségfejlesztés, az egészséges életmód kialakítása az élet első éveiben a leghatékonyabb, igaz ez a dohányzásmentes attitűd kialakítására is. A következőkben dohányzásmentes magatartás alakítását célzó programmal foglalkozunk.
picture
mask
logo
Megfésültem a felhőket
Kokas Klára zenepedagógus 2012 decemberében megjelent könyvét ajánljuk most nektek, melyben gyerekek valóságból és mesevilágból szőtt csodálatos történeteivel találkozhattok.
picture
mask
logo
Az irodalmi nevelés komplexitása
Cikkünkben bemutatjuk nektek az irodalmi nevelés komplexitását, azaz hogy milyen készségeket, képességeket fejlesztünk akkor, amikor mesélünk, verselünk gyermekünknek.
picture
mask
logo
Hogyan meséljünk?
Mostani cikkünkben összegyűjtöttünk nektek pár jó tanácsot annak érdekében, hogy mesélésetek maradandó élményt okozzon gyermekeiteknek.
picture
mask
logo
A rajzelemzések főbb szempontjai
A rajz, mint alkotás minden gyermek életében üzenetként is értelmezhető. A következőkben a rajzelemzés főbb szempontjait gyűjtöttük össze nektek.
picture
mask
logo
Gyermektánc az óvodában
A tánc az óvodában nemcsak szórakoztató, hanem készségfejlesztő tevékenység is. Összekapcsolhatjuk a népzene megismerésével, a hangszerek kipróbálásával, a készségfejlesztés maga pedig az önfeledt szórakozás mellett valósul meg. Nézzük, mit tudhatunk a gyermektáncról!
picture
mask
logo
A játék típusai
Cikkünkben a játék típusairól találtok egy kis összegzést, melynek segítségével megtudhatjátok, hogy az adott életkorban lévő gyermeketek milyen készségeket fejleszt játéktevékenysége során.
picture
mask
logo
A játék funkciói
Az óvodáskorú gyermekek legfőbb tevékenysége a játék. Ez egy olyan spontán tevékenység, amelynek nincs célja, a gyermekek csak magáért a cselekvés öröméért játszanak. De hogy a játéknak milyen funkcióit ismerjük? Lássuk!
picture
mask
logo
Differenciált bánásmód lehetőségei túlsúly esetén
Mostani cikkünkben arra adunk ötleteket nektek, hogy hogyan tudjátok megvalósítani a differenciált bánásmódot az óvodában vagy otthon akkor, amikor túlsúlyos gyermekkel foglalkoztok.
picture
mask
logo
Ranschburg Jenő: Gyerekségek
Ha szeretnétek egy picit kisgyermekeitek szemével szemlélni a világot és bepillantást nyerni az őket foglalkoztató kérdésekbe, mindenképpen forgassátok Ranschburg Jenő Gyerekségek című verseskönyvét, mert sok mindenre választ kaphattok belőle!
picture
mask
logo
Mikor jönnek az első mondatok?
Cikkünkben bemutatjuk nektek a mondatokban való beszéd fontos állomásait, azaz azt az időszakot, mely az egyszavas mondatok megjelenésétől a nyelv tanulásának „látványos” szakaszáig tart.
picture
mask
logo
Ismerkedjünk a természettel!
Lássuk, milyen lehetőségek, módszerek állnak rendelkezésünkre, mivel tudjuk segíteni a külső világ tevékeny megismerését!
picture
mask
logo
Kokas-módszer: Személyiségfejlesztés zenével
A Kokas-módszernek erős személyiségformáló hatása van. Ez a játékos zenei foglakozás észrevétlenül fejleszti többek közt a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskoordinációját, önértékelését és kreativitását. A következőkben Dr. Kokas Klára módszerével foglalkozunk.
picture
mask
logo
Hogyan válasszunk jó mesét? 3. rész: az 5-7 évesek meséi
Három részes cikksorozatunk utolsó részében az 5-7 évesek számára ajánlott irodalmi művek kiválasztási szempontjait mutatjuk be.
picture
mask
logo
Szorong a gyermekünk: zavarok kisgyermekkorban
Már kisgyermekkorban is találkozhatunk a szorongás különböző fajtáival. Ahhoz, hogy megítélhessük, normális-e az adott életkorban megjelenő szorongás, ismernünk kell a lehetséges típusait. Cikkünkben a kiemelt szorongásos zavarokkal foglalkozunk.
picture
mask
logo
Népmese, a félelemoldó csodaszer
Tudjátok, hogy a népmesének félelemoldó hatása van? Méghozzá nagyon erős, hiszen ezeknek a meséknek mindig van a megoldásra mintája. A következőkben az óvodáskorra jellemző érzelmekkel foglalkozunk.
picture
mask
logo
Hogyan válasszunk jó mesét? 2. rész: a 4-5 évesek meséi
Három részes cikksorozatunk második részében a 4-5 évesek számára ajánlott irodalmi művek kiválasztási szempontjait mutatjuk be.
picture
mask
logo
A báb életre kel: a bábozás lélektana
Tudjátok, hogy egy-egy báb életre keltésével csodákra lehetünk képesek, ha a gyerekek oldásáról van szó? A következőkben a bábozás lélektanáról és szabályairól olvashattok.
picture
mask
logo
Zenei képessségfejlesztés Suzuki-módszerrel
A Suzuki-módszer lényege, hogy a gyermek motivációját édesanyja hangszeres zenetanulásából nyeri.
picture
mask
logo
Hogyan válasszunk jó mesét? 1. rész: a 3-4 évesek meséi
Három részes cikksorozatunk első részét olvashatjátok el a következőkben, melyben a 3-4 évesek számára ajánlott irodalmi művek kiválasztási szempontjait mutatjuk be.
picture
mask
logo
Hallássérült gyermekek differenciált nevelése az óvodában
Cikkünkben leírjuk Nektek, hogy a differenciált nevelés hallássérült gyermekek esetében hogyan valósulhat meg optimálisan az óvodában, az integrált nevelés keretein belül.
picture
mask
logo
Megkésett beszédfejlődés
Ha egy gyermek 18 hónapos korától kezdett el beszélni sok hibával, de a beszéd a kommunikáció eszközévé vált, megkésett beszédfejlődésről beszélünk. Jellemzője, hogy ép értelem és ép érzékszervek megléte mellett a gyermek beszédfejlődése lemarad a megfelelő beszédszinttől.
picture
mask
logo
Drámajáték az óvodában
Ti, szülők és pedagógusok biztosan egyaránt találkoztatok már a drámapedagógia fogalmával. Ti, szülők viszont valószínűleg nem tudjátok, hogy ez a fajta foglalkozási forma már kisgyermekkorban is megjelenhet. Lássuk, mi is ez valójában!
picture
mask
logo
Hova megyünk, papa?
Magyarországon 2009-ben jelent meg Jean-Louis Fournier megrázó és felkavaró könyve, Hova megyünk, papa? címmel.
picture
mask
logo
Egészségfejlesztés kisgyermekkorban
Az egészségfejlesztés, az egészséges életmód kialakítása az élet első éveiben a leghatékonyabb! Lássuk, mit is jelentenek ezek a fogalmak és mit tehetünk mi, felnőttek gyermekeink egészségének érdekében.
picture
mask
logo
A Waldorf baba életre kel
A Waldorf elmélet szerint a gyermek a babájában önmagát látja, saját örömét és boldogságát, félelmeit vagy bánatát vetíti ki rá.
picture
mask
logo
Látás fejlődését segítő játékok, ötletek
Íme néhány tanács, mivel tehetjük gördülékenyebbé, élvezetessé gyermekeink látási képességének fejlesztését.
picture
mask
logo
Babzsákkal a mindennapokban
Cikkünk arról az egyszerű eszközről szól, melyet már dédanyáink is előszeretettel használtak apró koruktól kezdve és melynek népszerűsége az évtizedek alatt sem csökkent. Ez az eszköz a sokrétű babzsák.
kisgyermekfejlesztes.hu © 2012 ICT Európa Compass Kft | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem